22.50 – Canvas

Onder het motto ‘It’s a dirty job, but someone’s got to do it’ wijdden Simon Wiesenthal (1908-2005) en het echtpaar Beate (1939) en Serge (1935) Klarsfeld hun leven aan de jacht op de grootste nazicriminelen. Aan de hand van zeldzame archiefbeelden en -documenten blikt Le destin des Nazis terug op hun jarenlange inspanningen. Zonder hen hadden Adolf Eichmann, Klaus Barbie en andere nazikopstukken nooit terechtgestaan. Enkele grote processen op een rijtje.

Het proces dat de grootste media-aandacht kreeg, is ongetwijfeld dat van Neurenberg. Van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 moesten tweeëntwintig verdachten voor de rechtbank van de Grote Vier verschijnen. Onder hen bevonden zich Herman Göring, Albert Speer en Rudolf Hess. Hét excuus van de verdediging – ‘Befehl ist Befehl’ – werd door de rechters verworpen en twaalf van de beklaagden werden ter dood veroordeeld.

Adolf Eichmann was er níet bij in Neurenberg. De hooggeplaatste nazifunctionaris wist na de oorlog uit de handen van de Amerikanen te ontsnappen en vluchtte vervolgens naar Argentinië. Uit documenten van de CIA bleek dat die dienst al in 1958 wist waar Eichmann zich bevond, maar het was Wiesenthal die hem in 1960 aan de Mossad verraadde. Twee jaar later werd hij in Israël geëxecuteerd.

Ook ‘de slager van Lyon’, Klaus Barbie, viel de eer van een eigen proces te beurt. In 1971 werd hij door de Klarsfelds in Bolivia gevonden, maar pas in 1983 werd hij aan Frankrijk uitgeleverd. Hij kon op verbazend veel steun rekenen en veel van de aanklachten tegen hem werden geschrapt. Ondanks zijn aanhoudende verklaringen van onschuld werd hij in 1987 tot levenslang veroordeeld.

Drie andere misdadigers die door het echtpaar Klarsfeld werden opgespoord , Kurt Lischka, Ernst Heinrichsohn en Herbert Martin Hagen, werden in 1979 samen berecht in Keulen. Ze kregen respectievelijk gevangenisstraffen van tien, zes en twaalf jaar.

Ook na Simon Wiesenthals dood in 2005 blijft het naar hem genoemde centrum speuren naar oorlogsmisdadigers. In het kader van Operation Last Chance – de slechteriken worden er niet jonger op – publiceerde het instituut nog een lijst met elf van de meest gezochte voortvluchtige nazi’s. Kijk bij uw volgende vakantie naar Syrië, Oostenrijk, Hongarije, Estland, Duitsland, Australië, Venezuela of de VS dus goed uit uw doppen.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content