Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

DE WRAAK VAN EEN KLEERKAST – Wij worden het niet moe om verhalen te lezen over gekwetste mannetjesputters op zoek naar wraak. U wel?

Sean Phillips & Ed Brubaker

Silvester, 127 blz., euro 19,95.Vanzelfsprekend eigenlijk dat Frank Miller van Sin City een voorwoord schreef voor Lawless, het tweede deel in de hardboiled misdaadverhalen van Ed Brubaker. Ex-militair Tracy Lawless zou als gewelddadige spierbundel met een peperkoeken hartje uit Millers werk weggelopen kunnen zijn. Als soldaat heeft hij een tijd in de cel doorgebracht voor het doden van enkele GI’s tijdens een missie. Bij zijn vrijlating besluit hij uit te zoeken wat het plotse overlijden van zijn jongere broer Ricky heeft veroorzaakt.

Nadat hij een zak geld heeft gestolen om zijn plannen te financieren, infiltreert hij onder een valse naam in het misdaadmilieu waar zijn broer in vertoefde. Zoals het dit genre betaamt, loopt een en ander grondig mis. Zo wordt hij verliefd op een van de verdachten van de moord op zijn broer, al is dat nog de minste van zijn zorgen. Hij krijgt zonder duidelijke aanleiding professionele killers in zijn kielzog.

Brubaker en Phillips storten zich voor de reeks Criminal met zichtbaar genoegen in de morele afgronden die het misdaadgenre biedt. En ach, wie heeft er geen medelijden met zo’n breekbare kleerkast die voor het lapje wordt gehouden of onwetend zijn eigen ongeluk tegemoet snelt? De eenzame wraakzoeker krijgt nu eenmaal steevast het deksel op zijn al gehavende neus gesmeten door de sadisten die de overmacht van het moreel verdorvene met sardonisch succes handhaven.

Hoewel Brubaker erin slaagt om zijn eigen onderhoudende variatie op dat vaste thema te schrijven, kleurt Phillips naar onze verfijnde smaak wat te veel binnen de lijntjes. Veel schaduwpartijen voor nachtelijke scènes en fletse, wisselende steunkleuren maken van het boek een voorspelbare bichrome inleiding tot de strip noir.

De impact van Brubakers noodlottige drama blijft dan ook beperkt. Lawless is een boek zoals een Franse pint: achteroverkappen en niet te lang proeven, want dan verliest hij zijn verfrissende effect. Frank Miller verwoordt het op zijn manier beleefd door aan te stippen dat Criminal geen overdreven pretentie heeft. Een spannend verhaal en daar blijft het bij. Een Westvleteren Twaalf drink je niet elke dag, zeker niet in de zomer.

GERT MEESTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content