0.35 – BBC2

Vanavond begint de legendarische jazzpianist annex popfanaat Jools Holland aan alweer de 29e reeks van Later… With Jools Holland, zonder meer het beste muziekprogramma aller tijden. Wat begon als een spin-off van het droge kunstprogramma The Late Show is nu een swingende showcase voor het beste wat de muziekwereld te bieden heeft. De format van Later… lijkt nochtans eenvoudig: nodig wat mensen uit naar een gigantische studio en laat er een bonte selectie van pop-, rock- en wereldmuziekgroepen hun beste nummers spelen. Jools praat de optredens aan elkaar in zijn kenmerkende ontspannen en zelfzekere stijl, en springt soms zelfs mee op het podium om zijn gasten te begeleiden. Elke zichzelf respecterende Britse groep wil in Later… optreden, desnoods nodigen ze zichzelf uit.

In een interview met Radio Times vertelde Holland: ‘Flitsende lichten en drukte zijn niet aan mij besteed, en omdat we verschillende genres aan bod laten komen – pop, folk, dance, jazz – komt de muziek beter tot haar recht in een neutrale omkadering. Iedereen is welkom. Het zou niet vreemd zijn om Duke Ellington in de ene hoek van de studio te hebben, en Oasis te laten spelen in de andere hoek. I’m the carpet on which they lie, zoiets, of het bindmiddel tussen al die groepen. Ik ben een geleider voor de muziek, eerder dan iemand die interviews afneemt. De muziek spreekt sowieso voor zichzelf.’

Dat Holland – ooit zelf in de hitlijsten met popgroep Squeeze – nog steeds een vinger aan de pols van de muziekwereld houdt, mag blijken uit het feit dat de nieuwste Britse hype Klaxonszijn opwachting maakte in de vorige reeks.Eerder waren optredens in Later… eenspringplank voor groepen als R.E.M., Oasis en Radiohead. Vanavond heeft Holland weer heel wat lekkers voor u in petto. Na de traditionele jam session, waarin de heer des huizes zijn gasten begeleidt op de piano, stellen de Arctic Monkeys hun nieuwe cd What-ever People Say I Am That’s What I’m Not voor. Daarna zwenkt de camera naar het volgende podium voor Bryan Ferry, die een van zijn Dylanadaptaties brengt. In schril contrast met Ferry staan de Toearegmuzikanten van Tinariwen, die hun woestijnblues ten gehore brengen. Na een rondje op en neer huppelen met zangeres Lovefoxx van de elektropopsensatie CSS (Cansei de Ser Sexy – ‘beu om sexy te zijn’) komen ook The Hold Stea-dy en het tachtigjarige rock-‘n-rollicoon Henry Salvador aan de beurt.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content