Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

P.S. BIJ EEN OORLOG. DE ABSURDITEIT VAN EEN Oorlog wordt nergens pijnlijker blootgelegd dan in de documentaire ‘Last Letters Home’.

KOPPEN

DONDERDAG 14/7 û 21.40 ééN

Last Letters Home

Sinds de Verenigde Staten in maart 2003 Irak binnenvielen, zijn er in de oorlog en de lange nasleep ervan al 1600 Amerikaanse militairen gesneuveld. Maar zo’n cijfer zegt natuurlijk weinig. De documentaire Last Letters Home – een film van HBO, gebaseerd op een reeks artikelen uit The New York Times – brengt een eerbetoon aan de Amerikaanse slachtoffers van Operation Iraqi Freedom, aan de hand van brieven die enkele omgekomen soldaten naar huis hebben gestuurd. De gezinsleden van tien gesneuvelde militairen (acht mannen en twee vrouwen) lezen de laatste brief van hun zoon/vader/dochter… voor, en vertellen tussendoor over hun herinneringen. De documentaire is uiterst sober – veel meer dan een paar foto’s van het slachtoffer krijg je niet te zien – maar daardoor des te efficiënter.

Hier wordt oorlog immers tot zijn juiste proportie teruggebracht: Last Letters Home brengt geen groot verhaal over de geopolitieke belangen in het Midden-Oosten en schildert geen abstract beeld over ‘de verspreiding van de democratie’, maar toont ‘gewoon’ de jonge levens die plotseling zonder reden zijn afgebroken, en de pijn om het verlies bij de nabestaanden. Geen van de geïnterviewden zegt iets over de oorlog zelf en we komen nooit te weten of ze zelf voor of tegen zijn: ze kijken enkel, brief in de hand, in de camera en tonen een verdwenen leven. De meest aangrijpende persoon uit de documentaire is dan ook iemand die zijn mond helemaal niet opendoet: de vader van een gestorven soldaat die – terwijl de moeder het woord voert – enkel voor zich uit zit te staren. Het is een beeld dat je nog even zal achtervolgen.

Uitkijken naar…

s Ali G in da USAiii (elke di û 17.00, 20.00 en 0.00 en elke za û 19.00 JIM) De hip-hopreporter maakt deze zomer het scherm onveilig op JIM. In deze reeks trekt de onnavolgbare Ali G (bijgestaan door de Kazachse journalist Borat en de Oostenrijkse modefascist Bruno) naar de VS om enkele machthebbers het vuur aan de schenen te leggen. Zaterdag mag ex-secretaris- generaal Boutros Boutros Ghali uitleggen waarom Disneyland nog geen lid is van de Verenigde Naties.

s Audioslave (wo 13/7 û 0.00 MTV) Enkele weken geleden trok de rockgroep Audioslave – drie vierden Rage Against The Machine, een vierde Soundgarden – naar Cuba om er het Amerikaanse embargo aan hun gitaar te lappen. MTV brengt een concertverslag.

s Missing (do 14/7 û 23.35 één) Nieuwe politiereeks rond een mysterieuze vrouw die kan ‘zien’ wat er gebeurd is met vermiste personen en daarom ingelijfd wordt door de FBI. Het klinkt een beetje bij de haren gegrepen, maar in de VS kreeg de reeks goede kritieken.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content