Dimitri Dewever medewerker Trends

Zijn knappere next-gen-graphics bij The Last of Us voldoende om een van de strafste games van 2013 nóg straffer te maken?

ACHTERGROND De wereldpers kwam vorige zomer superlatieven te kort om het met suspense en actie doorspekte, post-apocalyptische overlevingsdrama The Last of Us te omschrijven. Volledig terecht: ontwikkelaar Naughty Dog was na de avontuurlijke Uncharted-reeks wederom verantwoordelijk voor een van de grootste mijlpalen voor de PlayStation 3. Volwassen dialogen, donkere filosofische thema’s, gelaagde personages en een intuïtieve en uiterst vlotte besturing: check! Ondanks de uitstekende verkoopcijfers (meer dan zeven miljoen exemplaren) wachtten vele gamers de aanstormende release van de PS4-console af alvorens zich deze puike PS3-titel aan te schaffen.

VERHAAL Speciaal voor de treuzelaars én de doorgewinterde fans verschijnt het spel nu opnieuw in opgepoetste vorm. Aan de inhoud werd geen kruimel veranderd. Twintig jaar na de uitbraak van een parasitaire schimmelinfectie zijn de meeste mensen veranderd in besmettelijke mutanten. Overlevenden zitten samengehokt in door de overheid hermetisch afgesloten zones. Protagonist Joel weet samen met de veertienjarige Ellie, die immuun blijkt te zijn voor de ziekte, uit het quarantainegebied te ontsnappen in de hoop tijdig een laboratorium, verzetsgroep en vluchtelingenkamp te bereiken. Uiteraard loopt hun tocht niet meteen zoals gepland.

CONCEPT Doorgangen zoeken, (levens)middelen verzamelen, overleggen met handlangers, communiceren met passerende overlevenden, vluchten en schuilen voor mutanten en, als het niet anders kan, strategisch deelnemen aan hand- en vuurgevechten: aan variatie en dynamiek binnen de gameplay is er in The Last of Us alvast geen gebrek. De sfeervolle soundtrack van filmcomponist Gustavo Santaolalla (Brokeback Mountain, Babel) is nog steeds even hypnotiserend en organisch. Kudos voor de gedetailleerdere texturen, de personages in hogere resolutie, de verbeterde licht- en schaduweffecten en de prima integratie van de Touchpad van de PS4-controller.

VERDICT Naast het hoofdverhaal en de multiplayer-modus bevat deze Remastered Edition ook alle voordien afzonderlijke (én betalende) downloadable content, waaronder het onderhoudende prequel-luik Left Behind, dat dieper ingaat op de achtergrond van Ellie. Wie op PS3 klaar is met dit spel, heeft echter véél te weinig redenen om de game nogmaals te spelen. Savegames tussen PS3 en PS4 zijn bovendien niet compatibel. Neemt niet weg dat dit de ultieme en beste versie van de game is. PS4-eigenaars die de titel eerder links lieten liggen, hebben nu geen énkel excuus meer om deze genretopper aan zich voorbij te laten strompelen.

THE LAST OF US (REMASTERED)

PS4

SCE

GAMEPLAY *****

GRAFIEK *****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content