LAST ACTION HEROES

Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Actiedinosaurussen Sly en Arnie nemen het met Bullet to the Head en The Last Stand nog eens tegen elkaar op in de dvd-rekken.

BULLET TO THE HEAD **

Walter Hill

VS, 2012

eOne / blu-ray

DE PITCH Wanneer zijn partner in crime brutaal wordt afgeknald door een sadistische kolos, slaat de oude huurmoordenaar Jimmy Bobo (Sylvester Stallone) de gespierde armen in elkaar met Taylor Kwon (Sung Kang), een jonge politieagent die hij voor geen geverfd haar vertrouwt. Slagen ze erin hun geschillen te overwinnen en de dader te strikken?

DE HELD Sylvester Stallone mag een paar jaar geleden dan al zijn comeback hebben gemaakt als last action hero met de succesvolle Expendables-franchise, niet alle actiescènes gaan Sly op zijn 67e nog even soepel af. Soms lijkt hij met zijn opgepompte fitnesslijf meer te waggelen dan te stappen. Bovendien ziet zijn gezicht eruit alsof hij vaker klappen heeft gekregen van een plastisch chirurg dan van Apollo Creed, al weet hij nog altijd een droge oneliner uit te grommen en is zijn persona nog altijd als zijn biceps: larger than life.

DE RINGMEESTER Walter Hill, de onvolprezen genremeester en machochroniqueur achter The Warriors, The Driver, Southern Comfort en Last Man Standing, is de man die begin jaren tachtig met 48 Hours de buddyactiefilm uitvond, waarop deze comic-adaptatie een schaamteloze en matig geïnspireerde riff is.

DE EXTRA’S Een nietszeggende featurette.

DE UITKOMSTHill & Stallone party like it’s 1984. Daar is niks mis mee, want Hill heeft dit soort machosprookjes indertijd uitgevonden. Bovendien weet Hill nog altijd hoe je actie moet choreograferen, terwijl dit met zijn cartooneske inslag, noirachtig sfeertje en energieke tempo wel een liveaction-versie van Sin City lijkt. Wel jammer van de lelijke hd-look en rammelende, dommige plot.

THE LAST STAND *

Kim Jee-Woon

VS, 2012

A-film / dvd

DE PITCH Een gevreesde drugkoning ontsnapt op spectaculaire manier uit de gevangenis, waarop hij zich een weg richting Mexicaanse grens scheurt. Aan sheriff Owens (Arnold Schwarzenegger) – ooit LAPD-superflik, nu uitbollend in het grensdorpje Sommerton – om samen met enkele lokale helden de snoodaard en diens bende te stoppen.

DE HELD Nu Schwarzenegger niet langer The Governator is – van 2003 tot 2011 was hij gouverneur van Californië – mag hij op zijn 66e weer zijn imposante, vroeger zowel tot Mister Universe als Mister Olympia bekroonde lijf showen. In zijn eerste actievehikel sinds zijn politieke tussendoortje vuurt Arnie opnieuw kogels en oneliners af als in de goeie, oude Reagan-dagen. Arnie is nog altijd kwiek voor zijn leeftijd, terwijl zijn grijns er met wat extra groeven in het gezicht al even breed uitziet als zijn schouders.

DE RINGMEESTER De Zuid-Koreaan Kim Jee-Woon schreef en regisseerde in 2003 de culthuiverhit A Tale of Two Sisters, dook in 2005 de onderwereld in met de gangsterfilm A Bittersweet Life en waagde zich in 2010 aan de spaghettiwesternpastiche The Good, The Bad and the Weird. Deze actiewestern is zijn eerste Hollywoodklus.

DE EXTRA’S Verwijderde scènes, the making of Not In My Town en wat backstage bullshit met Johnny Knoxville en Jaimie Alexander.

DE UITKOMSTHippe, digitaal gepimpte actie à al Fast & Furious wordt in Arnies comeback vermengd met old school westernmachismo en stunt-en-vliegwerk. Al is dit alles zo nu en dan wat opwindend, de cocktail smaakt flets, de bekende koppen – ook Johnny Knoxville, Forest Whitaker en zelfs Harry Dean Stanton doen mee – worden onderbenut, de humor is onnozel, en de Wild Bunch 2.0shoot-out op het einde ontgoochelt.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 5 dvd’s van Bullet to the Head. Kijk snel op pagina 97.

DAVE MESTDACH; DAVE MESTDACH

Partner Content