JEAN-PIERRE MELVILLE

FR 1969 MET LINO VENTURA, PAUL MEURISSE, SIMONE SIGNORET. 13.55 – ANTENNE 2

L’ARMEE DES OMBRES

‘Welkom, slechte herinneringen… Jullie zijn mijn lang vergeten jeugd.’ Met dat citaat, gevolgd door een indrukwekkende reeks beelden van Duitse soldaten die op de Champs-Elysées marcheren, begint L’armée des ombres, een door Melville lang gekoesterde adaptatie van de verzetsroman van Joseph Kessel ( Belle du jour). Buitenstaander Melville – hij had zijn eigen studio in Parijs – geldt als de peetvader van de nouvelle vague en als een van de meest invloedrijke Franse cineasten. Het tijdschrift L’Express schreef het zo in 1969: ‘Telkens als Melville een nieuwe film uitbrengt, reserveren alle filmmakers, ook diegenen die hem haten, een zitje om te zien hoe hij het gedaan heeft.’

In dit formeel nauwgezet portret focust Melville, zelf een gewezen verzetsstrijder, op de ontrouw, de loyaliteit en de onmogelijkheid tot vriendschap tussen enkele Franse verzetsstrijders tijdens WOII onder leiding van Lino Ventura. Volgens de codes van het verzet moet iedereen die verraad pleegt, vermoord worden, een lot dat ook Signoret overkomt. Dit sombere, thrillerachtige epos verraadt de invloed van de Amerikaanse gangsterfilm van de jaren dertig, maar het bevat ook ettelijke reminiscenties naar Melvilles eigen gangsterfilms. Een van de meest authentieke, onheroïsche films over het Franse verzet.

Rear Window HHHH Alfred Hitchcock, 1954. James Stewart is de morbide persfotograaf met gebroken been die gekluisterd aan een rolstoel vanuit zijn appartement in Greenwich Village het leven van zijn buren aan de overkant observeert. Grace Kelly, een en al glamour, is zijn vriendin die hem in zijn onderzoek helpt als hij denkt dat hij de getuige van een moord is. Een fascinerende en baanbrekende allegorische thriller (als lofzang op de cinema), in een meesterlijke regie en met een ingenieuze kijk op het voyeurisme (13.45 – VIJFtv) l The Lady Eve HHHH Preston Sturges, VS 1941. Briljante klassieke screwball waarmee de Fitzgeraldiaanse dandy Sturges, ook wel de anti-Capra genoemd, een van de grootste hits uit de Paramount-catalogus scoorde. Een wervelende, duizelingwekkend snedige battle of the sexes, met Barbara Stanwyck als een brok vernederend venijn die het op het fortuin van slangenliefhebber Henry Fonda gemunt heeft. Een absoluut hoogtepunt uit de gouden jaren van de romantische Hollywood-komedie (1.20 – ARTE).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content