Dimitri Dewever medewerker Trends

Een jaar na de succesvolle reboot van Tomb Raider verschijnt het avontuurlijke overlevingsspel nu in een opgepoetste next-gen versie voor PlayStation 4.

ACHTERGROND

Hitgames verschijnen geregeld opnieuw in een uitgebreide versie, director’s cut of game of the year edition. Zo wordt de titel opnieuw onder de aandacht gebracht en hopen producenten om de twijfelende gamer die het spel bij de eerste release (net) niet in huis haalde alsnog over de streep te trekken. Voor Lara en haar gevolg gaat uitgever Square Enix een stapje verder. Uiteraard bevat deze Definitive Edition alle eerder uitgebrachte downloadable content (dlc) zoals extra skills, wapens, outfits, personages en multiplayer maps, maar er is meer: Tomb Raider werd grafisch én technisch van boven tot onder herbekeken.

PLASTISCHE CHIRURGIE

Met dat kunstje wordt de kracht van de volgende generatie spelconsoles gedemonstreerd – in de Benelux alleen op PS4 (de Xbox One is hier nog niet op de markt). Lara kreeg onder meer een nieuw gezichtsmodel en hoofd. Niet dat de bevallige brunette er plots als een plastisch gecorrigeerde schminkdoos bij loopt, maar haar gelaatsuitdrukkingen zijn levendiger, lichtbronnen weerkaatsen diffuser op haar huid, ze raakt overtuigender besmeurd met modder, zweet en bloed én haar haren bestaan nu uit afzonderlijke lokken die realistisch wapperen in de wind, samenklitten en nat worden in de regen of tijdens het zwemmen.

EILANDRAAD

Over de omgevingen kan hetzelfde gezegd worden: er zijn meer details en objecten zichtbaar, de vuur-, mist- en watereffecten ogen indrukwekkender, en bossen, grotten en panoramische uitkijkpunten zorgen geregeld voor een visueel wow-gevoel. Maar je kunt er niet omheen dat de inhoud van het spel identiek is gebleven. Verhaal, personages, verwikkelingen, puzzels, confrontaties: alles werd ongewijzigd overgeheveld. Sporadisch, tijdens drukke momenten, daalt de schermverversingsgraad van het spel ook, met name wanneer er verschillende objecten en visuele effecten gelijktijdig over het scherm dansen, schokt of vertraagt het beeld.

VERDICT

Toch liegt de ondertitel niet: de PS4-versie van Tomb Raider is beslist de definitieve versie van de game. Wie het spel nog niet in de collectie heeft, ervaart het interactieve survivalavontuur nu in de best mogelijke kwaliteit. Laat deze editie gerust links liggen wanneer je de game eerder al op PS3, Xbox 360 of pc gespeeld hebt: er is geen kortingsprogramma voorzien voor een upgrade en je moet al écht een fanatieke fan zijn om opnieuw de volle pot te betalen voor oude wijn in nieuwe zakken. Ook al oogt alles mooier, bewegen personages en objecten levensechter en zijn de animaties vloeiender.

TOMB RAIDER: DEFINITIVE EDITION

PS4

SQUARE ENIX

GAMEPLAY *****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content