Van Screaming Tree tot Gutter Twin: de vele dekmantels van een bescheiden supertalent.

SCREAMING TREES1986-2000

De eerste groep van Lanegan, waarin ook Josh Homme even voor interimgitarist mocht spelen, schonk een voorgeschiedenis aan de grungescene in Seattle en was de favoriete local band van Kurt Cobain.

MARK LANEGAN solo1990-…

Voor zijn zeven soloplaten werkte Lanegan samen met leden van Soundgarden, Guns N’ Roses, Dinosaur Jr. en Nirvana. Zijn bekendste album is Bubblegum (2004), waarop Millionairetoetsenist Aldo Struyf de synths beroert.

MAD SEASON1995-1996

Deze zogenaamde grungesupergroep opereerde van ’94 tot ’99 en had leden van onder andere Pearl Jam, Alice In Chains en The Walkabouts in de rangen. Ze maakten slechts één plaat, Above(1995), waarop ook Mark Lanegan meespeelt.

Queens Of The Stone Age2000-2005

De stonerband van Josh Homme is al jaren een duivenkot, maar de line-up waarvan Lanegan deel uitmaakte – Chris Goss! Nick Oliveri! Dave Grohl! – is zonder meer de meest legendarische. In dezelfde periode richtte Homme samen met Timmy ‘Tipover’ Vanhamel het malle Eagles Of Death Metal op.

The Twilight Singers2003-…

Lanegan en Dulli leerden elkaar meer dan tien jaar geleden kennen, maar het kwam pas tot een samenwerking in 2003, toen Dulli na het verscheiden van zijn Afghan Whigs een nieuwe groep oprichtte en Lanegan inhuurde als gastvocalist en later als vast lid van zijn liveband.

Isobel Campbell & Mark Lanegan2006-…

Samen met Isobel Campbell, bekend van Belle And Sebastian, vormt Lanegan al twee jaar een aan Gainsbourg & Birkin verwante duoband. Volgende maand verschijnt hun tweede plaat, Sunday At Devil Dirt.

Soulsavers2007-…

Vorig jaar wist het Britse elektronicaduo Rich Machin en Ian Glover de Amerikaanse zanger te strikken voor zijn tweede plaat, waarop ze onomstotelijk bewijzen dat gospel en elektronica wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

THE GUTTER TWINS2008-…

Na vijf jaar samen warmdraaien in The Twilight Singers, hebben Lanegan en Dulli eindelijk hun eerste gemeenschappelijke plaat gemaakt. Op 11 april stellen ze Saturnalia voor op het Dominofestival in de AB.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content