Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs kwam voor het eerst op televisie in 2003 in het VTM-programma Recht Van Antwoord, waarin hij met de politici Kathleen Van Brempt en Magda De Meyer in debat ging over de pro’s en contra’s van zijn beroep. Nu ja, ‘debat’ is misschien niet echt het juiste woord: veel meer dan wat geroep over en weer kwam er niet, met als dieptepunt het moment waarop de dokter de twee verschrikte vrouwen een welgemeend ‘Ga toch voor een ander hol keffen!’ toeriep.

Dat tv-debuut en de vele optredens die volgden, hebben één ding duidelijk gemaakt: Hoeyberghs stond niet op de eerste rij toen zin voor relativering en gevoel voor humor werden uitgedeeld. Het relletje tussen de chirurg en het Canvasprogramma Zonde van de Zendtijd – dat Hoeyberghs uit zijn kliniek weglokte onder het voorwendsel dat hij een wassen beeld zou krijgen, waarna de gefopte dokter eiste dat zijn verloren tijd gecompenseerd zou worden – is dus niet meteen verrassend. Al stonden we eerlijk gezegd wel even te kijken van het bedrag dat Hoeyberghs eiste, namelijk 10.000 euro. Blijkbaar is er in de plastische chirurgie niet alleen goed geld te verdienen, maar is de man in kwestie ook bereid om veel centjes te laten schieten om zijn ijdelheid te strelen.

Maar goed, de ruzie heeft nog maar eens aangetoond waarom satire hier zo’n moeilijk beestje blijft. De tenen in Vlaanderen zijn erg kort, en vaak zijn het diegenen met de grootste mond die er het minst om kunnen lachen als ze aangepakt worden – zie ook de vaak krampachtige reacties van Bart De Wever in De Slimste Mens. Aan de andere kant hebben diegenen die satire willen bedrijven ook vaak de typische Vlaamse reflex om bij de eerste reacties het hoofd in te trekken en te hopen dat de storm overwaait.

Toen Hoeyberghs overal zijn beklag ging doen, bewees hij eens te meer dat hij een van die personen is die het ten volle verdienen in een satirisch programma te worden opgevoerd, maar in plaats van het gaspedaal in te duwen en bijvoorbeeld een Hoeyberghsspecial te maken, besloot Canvas om het filmpje rond de plastisch chirurg stil af te voeren. Er werd in de uitzending van vorige week wel even naar de rel verwezen – met een wassen hoofd van de man – maar veel meer dan wat ‘windowdressing’ was dat toch niet.

Zonde van de Zendtijd is allesbehalve slecht en bij momenten zijn de filmpjes zelfs erg grappig, al hebben we vaak het gevoel dat we het allemaal al eerder hebben gezien. Met de hele rel rond Jeff Hoeyberghs hebben de makers de hoop dat er eens een echt satirisch programma op de buis zou komen echter meteen de kop ingedrukt. Als je een plastisch chirurg met een bovenmaats ego al niet aandurft, hoe zou je dan de échte blaaskaken van dit land een voetje moeten lichten?

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content