LA CLÉ DES CHAMPS (EEN WERELD VOL BETOVERING) **

Allemaal beestjes in EEN WERELD VOL BETOVERING. Meer had dat echt niet moeten zijn.

DIKKOPJE IN CLOSE-UP – De makers van Microcosmos kruisen een natuurdocumentaire met een nostalgisch kindersprookje in het mooie maar mierzoete La Clé des champs.

Claude Nuridsany en Marie Pérennou

FR, 2012

Imagine / blu-ray

Film: **

Extra’s: –

Tom Cruise deed zijn best in Mission: Impossible, maar de meest heroïsche actiescène uit 1996 staat op naam van de mestkever die in Microcosmos alles uit de kast haalt om een vast gerold balletje voedsel weer in beweging te krijgen. Leonardo DiCaprio en Claire Danes mochten in Romeo + Juliet van Baz Luhrmann muilen alsof hun leven ervan afhing, de meest erotische scène uit 1996 is de paringsdans van twee wijngaardslakken in datzelfde Microcosmos.

De natuurdocumentaire van Claude Nuridsany en Marie Pérennou bracht destijds dan ook een bom volk op de been en de dvd verkoopt zestien jaar later nog altijd. Met La Clé des champsEen wereld vol betovering in de Nederlandstalige editie – bouwen ze voort op dat succes. Ze filmden ook deze keer geen bijna uitgestorven tijgers in ruige uithoeken, maar insecten en wriemelbeestjes op een plek zoals er vele duizenden zijn in Frankrijk: een poel op het platteland.

Opnieuw gooien ze alle weetjes en didactiek overboord ten voordele van pure cinema. Dikkopje, libel, kikker, karper of larf worden gefilmd als de grootste filmsterren: met die camerahoeken, close-ups en natuurlijke lichteffecten die hun complexe schoonheid alle eer aandoen. Montage, grappige geluidseffecten en de muziek van Bruno Coulais maken dat je meeleeft met de mier die in het water valt maar blijkt te kunnen zwemmen als een hondje of dat je in spanning zit te kijken naar het schrijvertje dat tussen de poten van een legioen waterspinnen zigzagt.

Dat Een wereld vol betovering niet kan tippen aan Microcosmos ligt niet aan de diertjes of aan de manier waarop ze in beeld gebracht worden. Om Darwin weet welke reden hebben de makers de documentaire gecombineerd met een slaapverwekkend initiatiesprookje over een jongetje dat zich tijdens de grote vakantie verveelt tot hij een poel en zijn kleine en grote bewoners en bezoekers ontdekt. Dat ook een meisje in een rode jurk thuis blijkt te zijn in die wereld vol betovering, doet het hart sneller slaan.

Nuridsany en Pérennou – biologen in een vorig leven – willen de kijker uitnodigen om opnieuw met de fantasie en de nieuwsgierigheid van een kind naar de natuur te kijken. Alleen heeft dat van de slechte poëzie en foute nostalgie stijf staand kinderverhaal eerder het omgekeerde effect en verbreekt het de betovering die uitgaat van marmersalamander en dikkopje.

NIELS RUËLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content