Zes weken lang mocht Het Collectief Deruyter, nom de plume van dj’s Nicolas ‘San Soda’ Geysens en Tristan ‘Gratts’ Jong, in het Nijmeegse Besiendershuis resideren. Tijdens afscheidsfeest Planet Rose presenteren ze het resultaat van hun licht absurde logeerpartijtje.

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

Hoe komt een Nijmeegs cultuurhuis bij twee Belgische dj’s terecht?

TRISTAN JONG: Enkele maanden geleden draaiden we in Doornroosje, zeg maar de Nijmeegse Trix, op wat een behoorlijk legendarische avond was. Eerlijk waar: we zijn een uur vroeger moeten stoppen met draaien omdat we al het volk uit de grote zaal lokten. En blijkbaar vonden niet alleen wij dat memorabel, want toen Doornroosje een artist in residence in het Besiendershuis mocht kiezen, hebben ze meteen aan ons gedacht. Prima voor ons, we hadden nog nooit twee maanden in een laat-gotische woonst verbleven. (lacht)

Kwestie van die zes weken niet willoos te ondergaan hebben we onszelf zeven missies opgelegd. We moeten bijvoorbeeld een ep opnemen met een rist lokale figuren, van de Nijmeegse stadsdichter tot dj Darko Esser. Het resultaat van de hele zes weken brengen we tijdens Planet Rose, het afscheidsfeest. De muziek ligt al vast: naar goede gewoonte wordt het een mix van het beste wat disco en house te bieden hebben.

Staat twee dagen eerder op het programma in Doornroosje: Kroketten & Kutdisco. Meer heeft een naam niet nodig om onze nieuwsgierigheid te prikkelen.

JONG: Wij zijn nogal gefascineerd door de Nederlandse krokettencultuur, dus leek het ons een puik plan om, als een van die zeven missies, een Hollandse kroket te creëren met een Belgische vulling. We hebben uiteindelijk de klassieke Vlaamse stoverij in een kroket gegoten. Dat idee is tot Kroketten & Kutdisco uitgegroeid: we draaien een avond disco, en ondertussen bakken we van achter de draaitafels onze eigen kroketten – toepasselijk ‘Kroket-ief Deruyters’ gedoopt. Ter info: iedereen die die avond een zelfgemaakte kroket meebrengt, mag die komen presenteren op het podium; voor de winnaar is er een prijs weggelegd.

Wat is overigens kutdisco?

JONG: Het is geen pejoratieve term, mocht je dat denken. Kutdisco is disco waar vrouwen graag op dansen – en vrouwen zijn de basis van elk leuk feestje, zoals elke deugdelijke dj weet. Een voorbeeld? Luister eens naar Is It All over My Face? van Loose Joint en je krijgt wel een beeld.

Tot slot: vanwaar de naam Het Collectief Deruyter?

JONG: Dat is een goed bewaard geheim dat we ook goed bewaard willen houden. Maar één tip: in Collectief Deruyter zit de naam van een bekend Belgisch dancepionier verborgen. Aan jou om te vinden welke. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content