Kleine kans dat u Customs deze zomer níét tegenkomt op een festival. Toch vindt frontman Kristof Uittebroek nog de tijd om Paul Auster te lezen of Mad Men te kijken.

Volgens voorzichtige schattingen speel je deze zomer veertig tot vijftig keer te lande met Customs. Klaar voor jullie eerste grote festival-zomer?

Het wordt hectisch, maar ik kijk er wel naar uit. Op de meeste festivals staan we voor de eerste keer, en dat is toch speciaal. Naar de Lokerse Feesten of Feestin het Park ben ik als bezoeker al vaak geweest, dus het is wel leuk om daar nu zelf op het podium te staan. Het spannendste is zonder twijfel Rock Werchter – toch nog altijd het grootste festival van het land. Daar spelen is een heel andere discipline: bij de Main Stage staat het publiek op vijftig meter afstand – al genoeg bands voor ons zijn op dat grote podium helemaal verdronken.

Ga je tussen al het touren door ook nog voor je plezier naar een festival, of zit dat er niet meer in?

Ik zag dat Roxy Music naar de Lokerse Feesten komt. Ik weet dat ze wellicht een beetje belegen zullen klinken, maar ik wil ze toch graag gezien hebben. Verder heb ik ook ZZ Top – altijd amusement – op Suikerrock en The Black Keys op Werchter aangestipt. En dan is er Pukkelpop nog, natuurlijk – ik denk niet dat ik al een editie gemist heb. Het is misschien wel het enige festival in België waar je heen gaat om groepen te ontdekken. Ik herinner me dat ik er een piepjong Bloc Party – nog echte gamins – heb gezien in een nauwelijks halfvolle Club. Misschien wel het beste festivaloptreden ooit.

Je bent een gediplomeerd germanist. Wil dat ook zeggen dat je op de tourbus al eens een boek vastpakt?

Er is veel tijd te doden als je aan het toeren bent, maar lezen zit er niet in. De sfeer in de band zit uitstekend, dus wij praten nog gewoon met elkaar. Andere groepen zie ik vaak uit de tourbus stappen met elk een laptop in de hand en een iPod op hun oren: ik ben blij dat wenog niet in die fase zitten. (Lacht)

Ik ben net terug van twee weken Zuid-Frankrijk, en daar heb ik wel wat tijd gehad om bij te lezen. Ik zit ondertussen halfweg in Invisible van Paul Auster – opnieuw een weergaloos boek van hem. Geheel in de sfeer van de verkiezingen had ik ook Pleidooi voor een eerlijke politiek van Ivan De Vadder mee. En ik heb zitten lezen in Een kleine geschiedenis van de wereld van Ernst Gombrich. Een aanrader: Gombrich, een professor filosofie uit de vorige eeuw, probeert in 35 hoofdstukken de wereldgeschiedenis samen te vatten voor de jeugdige lezers van 1935, en slaagt er nog in ook.

Vinden we je ook in de cinema terug deze zomer voor – we zeggen maar wat – ‘Toy Story 3’ of ‘Inception’?

Ik moet zeggen dat ik zeker in de zomer niet in de bioscoop geraak. Dan zet ik liever thuis een dvd op. Ik heb een zwak voor concertfilms – ik denk dat ik Queen Live at Wembley Stadium al zeker vijftig keer gezien heb. En ik ben verknocht aan dvd-series. De derde seizoenen van Mad Men en Dexter zijn net uit, heb ik gezien, dus ik heb nog wat schade in te halen. En de laatste tijd zit ik ook veel naar de Amerikaanse versie van The Office te kijken. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar eigenlijk is die remake best goed.

En als je me nu excuseert, zou ik graag voetbal gaan kijken. Door mijn vakantie heb ik het WK tot nu gemist en ik wil eindelijk eens weten hoe zo’n vuvuzela klinkt. Op Facebook zijn er al heel wat vrienden lid van de groep ‘I hate it when I’m at a vuvuzela concert and people start playing football!’. (Lacht) Laat ons zeggen dat ik zéér benieuwd ben.

Customs Live

Kristof Uittebroek opent vrijdag de Main Stage van Rock Werchter met Customs. Voor meer tourdata: customstheband.com. 10 jaar Knack Focus, 20 jaar Mazda MX-5.

Mazda schenkt je een wel héél bijzonder festivalpakket!

Speel de Boerke Game op knackfocus.be en win!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content