BROOKLYN’S FINEST **

Zaterdag 18/8, 20.45 – 2BE. Antoine Fuqua, VS 2009

Drie New Yorkse cops, onder wie Ethan Hawke en Richard Gere, komen met elkaar in botsing wanneer een drugszaak (met Wesley Snipes) escaleert. Lang niet zo straf of benauwend als Fuqua’s Training Day maar ook dit is een broeierige, zelfs licht meditatieve uitstap in het politie- en misdaadmilieu, over corruptie en verderf tegen loyaliteit.

BATTLE FOR HADITHA **

Zaterdag 18/8, 00.00 – Ned 2. Nick Broomfield, GB 2007

De films van de Britse documentairemaker Nick Broomfield ( Kurt and Courtney) hebben altijd al iets van confronterende journalistiek gehad. Dat aspect vind je ook in dit integere Irakdrama, een tragische reconstructie van een vergeldingsactie van Amerikaanse mariniers nadat er bij een bomaanslag in hun rangen slachtoffers waren gevallen.

TO BE OR NOT TO BE ****

Maandag 20/8, 20.50 – Arte. Ernst Lubitsch, VS 1942

They call you Concentration Camp Ehrhardt’. ‘Ha, ha. Yes, yes… we do the concentrating and the Poles do the camping.‘ Het is slechts een van de vele vinnige quotes uit deze heerlijke vaudeville van de grote Lubitsch, overigens zelf een Jood. Samen met Chaplins The Great Dictator een van de grote nazisatires uit Hollywood.

EUROPA ****

Maandag 20/8, 22.25 – Arte. Lars von Trier, DK-FR 1991

De Deense provocateur Von Trier stak in Cannes zijn middelvinger omhoog toen hij de Gouden Palm niet kreeg voor dit hypnotiserende meesterwerk. Misschien terecht: Von Trier – was hij niet dat nazizwijn? – maakt van zijn allegorie over het Duitse schuldgevoel ook een virtuoze demonstratie van het effectenarsenaal van de stille film. Magisch.

MIAMI VICE ****

Dinsdag 21/8, 20.55 – 2BE. Michael Mann, VS/D 2006

Weg vrolijke pastelkleuren. Weg zon en art-decogebouwen. Actiedesigner Mann schrapte veel stijlreferenties naar zijn vernieuwende tv-politieserie voor deze grimmige update. ‘ It’s Miami Vice for real’, zei hij dan ook over deze pulserende urban noir met Colin Farrell en Jamie Fox, die van Gong Li willen proeven om een Haïtiaans kartel te infiltreren.

THE MOSQUITO COAST ****

Vrijdag 24/8, 00.10 – één. Peter Weir, VS 1986

Waanzin in de jungle? Het is het basisgegeven van dit avontuur waarin excentrieke uitvinder Harrison Ford zijn gezin mee de ondergang in sleurt als hij naar de wildernis in Centraal-Amerika verhuist om er een ijsfabriek te bouwen. Best intrigerende verfilming van een roman van Paul Theroux. Indiana Jones in een mentale hel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content