KOPPELS

Woensdag 12/3, 20.35 – VIJF

Wie wil weten wat de Vlaming, bekend of onbekend, uitvreet tussen de lakens wordt dezer dagen op zijn wenken bediend: VTM opende onlangs al De parenclub, VIJF laat u nu ook binnengluren bij Koppels.

Is Koppels een spel- of een informatief programma, of nog iets anders?

SABINE DUBOIS (EINDREDACTRICE): Een mengeling van reportage en entertainment. Een onderzoeksbureau heeft honderd vragen over relaties gesteld aan duizend jonge, samenwonende koppels in Vlaanderen. De resultaten daarvan hebben we voorgelegd aan twintig koppels, en die vertellen over hoe dat in hun relatie gaat. Dat gaat vooral over kleine, uit het leven gegrepen dingetjes: de man die zijn ongewassen kleren laat rondslingeren, de vrouw die vindt dat je geen winden laat in elkaars gezelschap… Over onderwerpen als de dood of zware familieconflicten praten we niet, het moet licht en aangenaam blijven.

Is er veel werk gekropen in het vinden van de juiste toon?

DUBOIS:Koppels is gebaseerd op een Brits format en het viel meteen op hoe universeel de vragenlijst over relaties was. Het gaat over jaloezie, seks, een huishouden runnen… Volgens mij kun je dit programma om het even waar maken, Engeland, België of India. Ieder koppel heeft zijn eigen manier van samenleven, en toch zul je zien dat de anekdotes die ze vertellen ook herkenbaar zijn.

Waren koppels gemakkelijk aan te porren om een boekje over zichzelf open te doen?

DUBOIS: Ja, toch wel. Onze researchers hebben koppels aangesproken op straat, of via de telefoon, en op een paar maanden tijd hadden ze voldoende mensen gevonden. Het lijkt erop dat de Vlaming niet meer gehinderd wordt door schroom. Die indruk had ik toch tijdens het afnemen van de interviews. Een van de onderwerpen is seks en daar werd heel openlijk over gepraat: hoeveel keer, op welke plekken, de eerste keer… Zo vertelt iemand dat ze toen straalbezopen was en dat ze die eerste keer verdrongen heeft.

Jullie horen ook drie BV-koppels uit: Jan Verheyen en Lien Willaert, Griet Vanhees en Anthony Kumpen, en George Arrendell en Gina Brondeel. Zijn zij even openhartig?

DUBOIS: Ik was vooraf inderdaad een beetje beducht voor al te voorzichtige uitspraken van hen, maar ook deze koppels nemen geen blad voor de mond. Gelukkig maar, in de montage zitten ze gewoon tussen de andere koppels en dan mogen ze er niet uit springen met al te brave antwoorden.

Wat hebben jullie hen zoal ontfutseld?

DUBOIS: Dat Jan Verheyen een heel klassieke man is, die een hekel heeft aan huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen. ‘Dan gaat hij zijn krant lezen’, zegt Lien. En er wordt ook openlijk over seks gepraat. George en Gina gebruiken bijvoorbeeld wel eens het codewoord ‘brownie’ om te signaleren dat een van hen zin heeft in seks, zonder dat de kinderen het doorhebben. En ten huize Kumpen-Vanhees blijkt Griet niet zelden een hoger libido te hebben dan haar man Anthony.

Ook in ons onderzoek vooraf zaten overigens verrassende antwoorden. Zo zegt één op de drie mannen nog liever geen seks te hebben dan geen toegang tot het internet. Dertig procent van de koppels plant seks vooraf. Vier op de tien vrouwen controleren de gsm van hun partner. Maar om op een positieve noot af te sluiten: negen op de tien koppels zien zich samen oud worden. (H.V.G.)

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content