Kollektivet (4)

Architectuurdocent Erik (Ulrich Thomsen) erft in het midden van de jaren zeventig een grote villa van zijn pas overleden vader. Het huis in Kopenhagen is echter veel te groot voor hem, zijn vrouw Anna (Trine Dyrholm) en hun tienerdochter Freja (Martha Sofie Wallstrøm Hansen). Anna, een bekende nieuwslezeres die haar burgerlijke leventje beu is, probeert Erik te overhalen om er samen met een stel vrienden een wooncollectief op te richten. Eerst aarzelt hij, maar al snel trekken verschillende kleurrijke figuren – van academici tot een immigrant – bij hen in en wordt er naakt gezommen in een nabijgelegen vijver.

Maar dan wordt Erik verliefd op Emma (Helene Reingaard Neumann, de tweede vrouw van regisseur Thomas Vinterberg), een van zijn studenten. Na overleg met de overige bewoners neemt Anna een beslissing: ze nodigt de minnares van haar man uit om in de commune te komen wonen, zonder dat ze echt beseft welke gevolgen dat voor haarzelf zal hebben.

De Deense cineast Thomas Vinterberg bracht zelf een groot deel van zijn jeugd door in een commune. Kollektivet (2016) is voor een stuk op die herinneringen gebaseerd, en is net als veel van zijn films (Festen, Jagten, Kursk) eigenlijk een adaptatie van een toneelstuk, in dit geval een melodrama over de relatie tussen het individu en de groep.

Voor zíjn doen komt Vinterberg verrassend mild en melancholisch uit de hoek. Hij veroordeelt de alternatieve levensstijl, het neotribalisme en de utopische dromen van de hippie-idealisten helemaal niet. Sterker nog, dit met afgebleekte kleuren gefilmde groepsportret is eerder opgevat als een liefdesverklaring, ook omdat Vinterberg zijn kroniek ziet als een spiegel voor onze moderne, sterk geïndividualiseerde samenleving.

Dat maakt van Kollektivet nog geen pleidooi voor het vrijheid-blijheidsprincipe. De emotionele draaikolk waarin Anna terechtkomt als ze merkt hoe moeilijk het is om haar dromen aan de realiteit af te toetsen, is ontnuchterend. Trine Dyrholm, die onlangs nog in Nico, 1988 schitterde als het gelijknamige popicoon, werd voor haar vertolking op de Berlinale uitgeroepen tot beste actrice.

Zaterdag 10/8, 23.50, NPO2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content