Fans heeft hij naar eigen zeggen niet. Maar online vindt percussiewonder Kobe Proesmans wel gelijkgestemde zielen.

Jef Neve, Gabriel Rios, El Tattoo del Tigre, Obatala…: je geeft de maat aan bij meer dan één band. Steek je ook tijd in de bijbehorende websites?

Mijn eigen site (kobeproesmans.be) en MySpace (myspace.com/kobeproesmans) onderhoud ik zelf. Van daaruit raak je op de pagina’s van mijn andere bands, maar daar ben ik níet persoonlijk verantwoordelijk voor. Gelukkig maar. (lacht) Eerlijk gezegd ben ik niet de grootste computercrack.

Vind je het belangrijk om je eigen site up-to-date te houden?

Voor mij is het toch een goede manier om je als artiest te profileren – al blijft de inhoud steeds belangrijker dan je imago. Fans heb ik niet, maar via mijn site kunnen geïnteresseerden zien wat er nog allemaal achter die luttele vijftig minuten op het podium schuilgaat.

En wat toon je hen dan allemaal?

Mijn instrumentarium, bijvoorbeeld, naast beeld- en geluidmateriaal. Ik vind het zelf altijd fijn om van andere artiesten te lezen wie of wat hen inspireert en welke instrumenten ze hanteren. Daarom doe ik dus ook schaamteloos aan namedropping. (lacht)

Bij wie ga je zelf al eens virtueel langs?

Ik ben een ongelooflijke fan van Tom Zé, een Braziliaans artiest van in de zeventig die heerlijke muziek maakt. Op zijn site tomze.com.br vind je een pak leuke links. In tegenstelling tot die van de meeste muzikanten is zijn stek dus niet alleen commercieel bedoeld. De site van het platenlabel Honest Jon’s Records, honestjons.com is dan weer een ideale plek om obscure platen te ontdekken.

Stort je je graag in onlinecommunicatie?

Geef mij maar een mooie brief, liever dan een haastig mailtje. Ik ben een fan van pen en papier. Al moet ik toegeven dat het internet wél handig is om met gelijkgestemde zielen in contact te komen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om samen te musiceren met Diaz ‘Anga’ Miguel, Tony Allen en Babba Sissoko.

Heb je al instrumenten via het net gekocht?

Kopen heb ik nog niet gedaan, maar als er een nieuw soort cajon uit is, zal ik die zeker eens googelen. De sites van mijn sponsors, lpmusic.com en zildjian.com, volg ik op de voet. En ik ben ook een fan van vintagedrums.com.

Durf je wel eens met digitale drums te experimenteren?

Het koude zweet breekt me al uit bij de gedachte aan een SPD-S of Octopad. Ik wil voelen hoe het vel van een trommel geleefd heeft. In digitaal opnemen ben ik evenmin een held. Ofwel steek je je tijd in het ontdekken van allerlei computersnufjes, ofwel in het beheersen van je instrument. Ik kies voor het laatste.

YouTube blijkt in deze rubriek telkens weer enorm populair. Ook een fan?

Voor elk goed filmpje moet je je door tien slechte exemplaren worstelen, ik laat het dus liever aan mij voorbijgaan. Geef mij maar het leven buiten. Wat ik dagelijks rondom mij zie en hoor, is nu al vaak een overload van informatie.

Op vrijdag 11 juli zorgt Kobe Proesmans op het Cactusfestival voor de opzwepende ritmes bij het zomerse geluid van Gabriel Rios en Jef Neve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content