‘Knokken in de States’

Black Box Revelation keerde uit de VS terug met een derde album, een platencontract en fijne herinneringen aan een maand touren. En dan zwijgen we nog over die whisky-cola-actie van Jack Daniel’s.

Kortom: ‘My Perception’ had evengoed ‘Operation America’ kunnen heten.

Jan Paternoster: ( Glimlacht) We hebben er toch minstens de helft van dit jaar doorgebracht. Meer dan er poolshoogte gaan nemen met wat losse shows aan de oost- en westkust hadden we nog niet gedaan. Het was spannend om, na twee prima ervaringen met Mario Goossens, met een andere producer te werken. Die uitdaging hadden we nodig. En aangezien we in L.A. zaten, konden we Amerikaanse labels naar de studio laten komen en in de Viper Room een showcase spelen.

Een droom die uitkomt, denkt iedereen dan.

Paternoster: Het is niet dat we vanaf dag één naar Amerika hebben zitten uitkijken. Wel is onze muziek nu eenmaal meer op de Amerikaanse dan op de Engelse muziektraditie gestoeld – die oude blues alleen al. Om daar dan te gaan spelen en de sfeer in al die steden op te snuiven: fantastisch. De mensen zijn er ook heel gastvrij en hartverwarmend. Maar het blijft knokken, keer op keer nieuwe fans winnen.

Wat biedt het Meroveelabel van talkshowhost David Letterman jullie?

Paternoster: Ten eerste: veel enthousiasme. Je voelt dat er een team van jonge, gemotiveerde mensen achter zit. Voor ze de nieuwe plaat uitbrengen, willen ze ons meer laten toeren. Als smaakmaker kun je sinds vorige week in de States een ep van ons kopen, op drie kleuren vinyl. Nu, we hebben gemerkt dat veel Europese fans die vanuit Amerika bestellen, waarschijnlijk voor dat nieuwe nummer dat de plaat niet heeft gehaald. Ik denk niet dat dat de bedoeling is: straks zitten ze daar door hun voorraad. ( Lachje)

Even over de lyrics op ‘My Perception’. ‘Beating myself with my bones’, ‘Why don’t we eat each other’s heart?’: zeker dat je de werkdruk niet te hoog hebt opgevoerd het voorbije jaar?

Paternoster: ( Lacht) Neen hoor. Alleen: door veel te spelen, heb je weinig of geen tijd meer voor een sociaal leven, en slaat je fantasie misschien wel vaker op hol. Ik ben heel tevreden met de teksten van de nieuwe plaat, ze zijn heel beeldend en tastbaar. Akkoord, ze gaan best veel over de dood, maar ik wil niet zeggen dat de wereld om zeep is. Ik heb nog veel levenslust, hoor. ( Lacht) Ik heb nogal wat inspiratie gevonden in Jean-Michel Basquiats schilderijen, zoals Riding With Death. Hij is een van mijn favoriete kunstenaars. Als hij de dood afbeeldt, doet hij dat bijna spottend.

‘My Perception’ verschijnt in oktober. En dan?

Paternoster: Toeren in Amerika, hé. We vertrekken binnenkort alweer voor vijf weken, samen met de Australische band The Morning After Girls. En in november, na de AB-shows, toeren we er in het voorprogramma van de Meat Puppets. We willen er helemaal voor gaan, en dat betekent: heel veel spelen. Het is zo’n groot land, de mogelijkheden zijn bijna oneindig.

DOOR KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content