KNICK-OUT

CLIVE OWEN is een meester met het scalpel én de drugsspuit in THE KNICK.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Steven Soderbergh en Clive Owen leveren met The Knick goed maar geen geweldig werk af.

Als The Knick één ding bewijst, dan wel in wat voor weelde de hedendaagse liefhebber van tv-series vandaag de dag leeft. Een historische dramareeks die gemaakt is door Steven Soderbergh en waarin de hoofdrol gespeeld wordt door Clive Owen had een tiental jaar geleden nog aanleiding gegeven tot grote artikels over hoe de muur tussen de film- en tv-industrie aan het afbrokkelen was. Nu vinden we het normaal dat een van de grootste regisseurs van zijn generatie een tv-reeks maakt met een al bij al toch behoorlijk grote filmster. Bovendien wordt The Knick in de Verenigde Staten niet eens uitgezonden op HBO (waarvoor Soderbergh de tv-film Behind the Candelabra draaide) maar op zusterzender Cinemax, dat vooral films, softe erotiek en pulpactiereeksen als Strike Back of Banshee in de Amerikaanse huiskamers brengt.

The Knick speelt zich af in het begin van de 20e eeuw in en rond The Knickerbocker, een ziekenhuis in New York dat gefinancierd wordt door een clubje rijke weldoeners en waar de armste migranten uit de stad worden verzorgd. Aan het hoofd staat John Thackery (Owen), een briljante chirurg die vaak de grenzen van de geneeskunde opzoekt en zo verlegt, maar die ook gebukt gaat onder zijn verslavingen aan drugs en prostituees. Hij probeert de patiënten onder zijn hoede zo goed mogelijk te verzorgen, maar moet daarvoor vaak optornen tegen de hogere machten en tegen zijn eigen innerlijke demonen.

Origineel is The Knick niet echt – eigenlijk vormt de serie een soort mengeling van Boardwalk Empire en House M.D. of ER. De decors, de setting, de voorliefde voor donkere scènes heeft de reeks gemeen met eerstgenoemde, en het hoofdpersonage is een kruising tussen de koppige Nucky Thompson en het soort dokter dat je in elk ziekenhuisdrama tegenkomt: de geniale arts die tegen de zin van zijn oversten zijn eigen weg volgt, maar tegelijk persoonlijke problemen heeft. Ook de bloederige uitspattingen doen aan Boardwalk Empire denken, alleen wordt al dat bloed hier niet veroorzaakt door afrekeningen binnen de maffia maar door de chirurgische ingrepen van Thackery, die al even levendig worden gefilmd.

Helaas heeft The Knick met Boardwalk Empire ook gemeen dat de reeks nooit echt kan begeesteren. Er is heel veel dat in haar voordeel spreekt: de regie van Soderbergh is bij momenten subliem – alleen al de openingsscène doet veel andere series verbleken -, de acteurs zijn uitstekend en het verhaal bevat weinig zwakke momenten, maar je verwacht gewoon net iets meer diepgang en meer aantrekkingskracht van een reeks met zulke stamboom. Zoals gezegd: we zijn verwend.

THE KNICK SEIZOEN 1 ***

(Warner Home Video)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content