De kookboeken beu? Rep u naar het Uur van de Literatuur, elke dag van 14 tot 15 uur op de Boekenbeurs: boeiende gesprekken met auteurs, over literatuur en schrijven, maar ook over de inspiratiebronnen die de inkt doen blijven stromen. Of het nu films, songs of kunstwerken zijn, de auteurs weiden met plezier uit over hun kleine fetisjen die hun uren aan de schrijftafel draaglijk maken.
31/10 ANNELIES VERBEKE ORANJE ZAAL
De patrones van het korte verhaal bracht u eerder dit jaar samen met Sanneke van Hassel een vuistdikke verzameling met de beste stadsverhalen die de wereld te bieden heeft. De schrijfster van Slaap! en Vissen redden heeft ook net haar eigen nieuwe bundel uit, Veronderstellingen.
1/11 A.H.J. DAUTZENBERG ORANJE ZAAL
Op zijn linkerschouder staat een quote van Edgar Allan Poe getatoeëerd, in zijn flank zit een flinke jaap omdat hij een nier offerde op het altaar van de literatuur en de man doorstond een rits doodsbedreigingen teneinde het vrije woord te verdedigen. Dautzenberg gooit lijf en leden in de strijd om gevaarlijke literatuur af te leveren. Betreden op eigen risico.
2/11 Y. M. DANGRE ORANJE ZAAL
Met Vulkaanvrucht won de schrijver-dichter Y.M. Dangre vorig jaar meteen de Debuutprijs, dit najaar komt ‘de moeilijke tweede’ Maartse kamers uit. Marcel Proust en Oscar Wilde in het lijf van een jonge god geperst. Gillen mag, aankomen enkel op beleefd verzoek.
3/11 KARL OVE KNAUSGÅRD BLAUWE ZAAL – UITZONDERLIJK VANAF 13. 30 U!
Hij is dankzij Engelen vallen langzaam en Mijn strijd een literaire rockster in Noorwegen, en voor ons dé auteur die u dit jaar gelezen moet hebben. En als Knausgård in levenden lijve even pijnlijk eerlijk is als in zijn schrijnend sterke boeken, wordt dit ook een gesprek dat u gezien moet hebben.
4/11 CONNIE PALMEN ORANJE ZAAL – UITZONDERLIJK VANAF 16 U!
Exclusief! De Marianne Faithfull van de Nederlandse letteren. Schrijfster en filosofe Connie Palmen over haar boeken De wetten, I.M. en Logboek van een onbarmhartig jaar. Een gesprek over/op leven en dood met de grande dame.
5/11 MATTHIJS DE RIDDER RODE ZAAL
Wat staken Paul van Ostaijen, Remco Campert of Hermann Hesse op van de bebop? Waarom was Hugo Claus zo blij als een kind met de handtekening van Miles Davis? En raakt jazzcat Jules Deelder ooit af van zijn vinylverslaving? Die vragen probeert Matthijs De Ridder te beantwoorden in Rebelse ritmes, en in het Uur van de Literatuur.
6/11 JEROEN OLYSLAEGERS RODE ZAAL
Jeroen Olyslaegers is 45 geworden, maar hij weert zich nog altijd als een sater in het wijwater van het conformisme. Getuige daarvan zijn nieuwe roman Winst, over een Europa waar de euro samen met de solidariteit is verdwenen. Laat orkaan Jeroen over u heen razen.
7/11 MARCO ROELOFS RODE ZAAL
Punk’s (not) dead! Als frontman van de punkband De Heideroosjes heeft Marco Roelofs honderden podia over de hele wereld onveilig gemaakt. Nu hij zijn herinneringen aan zijn muzikantenverleden heeft neergeschreven in het autobiografische Kaal mag hij ook bij ons op de bühne. Stagediven verplicht.
8/11 EMMANUEL GUIBERT RODE ZAAL
De Fransman Emmanuel Guibert is een van de Europese meesters van de graphic novel. Hij komt spreken over zijn pakkende WO II-reeks De oorlog van Alan en over De fotograaf, een drieluik over een fotograaf die met Artsen zonder Grenzen door Afghanistan reist.
9/11 JOOST VANDECASTEELE RODE ZAAL
Met Massa schreef auteur/columnist/stand-upcomedian/fenomeen Joost Vandecasteele een van de meest besproken boeken van 2012, en dit najaar kwam er ook een nieuwe versie van zijn debuut Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij uit – mét bonusverhaal, en nu met bonusgesprek in het Uur van de Literatuur.
10/11 TOMMY WIERINGA ORANJE ZAAL
Dankzij Joe Speedboot en Caesarion is Tommy Wieringa uitgegroeid tot een van de meest bejubelde én vooral gelezen schrijvers in de Lage Landen en de rest van de wereld. Op de Boekenbeurs presenteert hij zijn nieuwe boek Dit zijn de namen.
11/11 MAARTEN INGHELS ORANJE ZAAL
Maarten Inghels is coördinator van de Eenzame Uitvaart, een vereniging die eenzame overledenen een mooie begrafenis bezorgt, en schreef in zijn eerste roman De handel in emotionele goederen een verhaal over een man die de bezittingen van gestorvenen opruimt. De ideale persoon dus om het Uur van de Literatuur uitgeleide te doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier