Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

(Drie)stemmige muziekjes! – Zo d’ouden zongen, zo piepen Kitty, Daisy & Lewis: op hun debuutplaat grossieren de drie Londense tieners in oude country, rockabilly en rhythm & blues.

Kitty, Daisy & Lewis ***

Sunday Best Recordings retropop

Dat de sound van Stax en Motown weer helemaal en vogue is, wisten we al. Maar dat er tegenwoordig kids zijn die nog verder in de tijd teruggaan en thuis naar 78-toerenplaatjes uit de jaren 40 en 50 zitten te luisteren, vervult ons zo mogelijk met nog méér vreugde. Neem nu Kitty, Daisy & Lewis, twee zussen en een broer uit Noord-Londen. Ze zijn respectievelijk 15, 19 en 17 jaar oud, maar ze rocken, jiven en honky tonken like it’s 1949.

De voorbije jaren maakten ze al uitgebreid furore in het Britse americanacircuit en hun passage op het Texaanse South By Southwest lokte ook bij de anders zo muzikaal chauvinistische Amerikanen enige nieuwsgierigheid uit. Intussen heeft Lewis Durham in het ouderlijke huis geduldig aan een eigen home studio zitten knutselen, een opnamekamer gemodelleerd naar de Sun Studio in Memphis en die voorzien van vintage opnameapparatuur uit de jaren 50.

Kitty, Daisy & Lewis hebben er op een achtsporenrecorder hun titelloze debuutplaat opgenomen, waarvan wij nu al wekenlang even blij worden als Bart Kaëll van een tripje San Francisco. Er staan acht covers op en twee zelfgeschreven songs, samen goed voor dertig minuten ouderwetse rhythm & blues, swing, jive en bluegrass.

Opener Going Up The Country is er al meteen pal op: zwierige handclaps geven het ritme aan en Daisy zet het op een aanstekelijk gospelen, terwijl de in ijltempo aanrollende pianonoten swingen als de cojones van een bronstige stier. Het van Johnny Horton bekende Mean Son Of A Gun krijgt met zijn strakke honky tonk beat ook ónze cojones aan het dansen en eenmaal aanbeland bij Polly Put The Kettle On, een vrolijke skiffle waar een roestige mondharmonica doorheen waait, durven ze al eens een dubbele salto-met-schroef uit te proberen.

In Hillbilly Music belijdt Lewis zijn liefde voor redneckmuziek terwijl hij brutaal zijn banjo maltraiteert en een accordeon op de achtergrond hem zwaar zuchtend tracht bij te benen. Ook besmettelijker dan een heroïnehoertje met tbc: de Hawaïaanse rockabillydeuntjes Honolulu Rock-A Roll-A en Swinging Hawaii, waarin op zonnige wijze de lap steel wordt beroerd.

Kortom: voor een sentimental journey naar de swinging fifties hoeft u gewoon de debuutplaat van Kitty, Daisy & Lewis in huis te halen. Maar kom niet klagen als úw cojones binnen de kortste keren hopeloos in de knoop raken!

Download

Going Up The Country

Buggin’ Blues

Honolulu Rock-A Roll-A

Vincent Byloo

Partner Content