T B Dinsdag 29/4, 18.30 – EXQI

De digitale cultuurzender EXQI zet nieuwe gezichten uit de Belgische muziekscène in de schijnwerpers tijdens EXQI Pop, een serie showcases van beginnende en beloftevolle Belgische bands. Deze week is het de buurt aan Kiss of Life, een nieuwe groep rond zangeres Myriam G.S. Mestiaen, waarvan de muziek doet denken aan Nina Simone, Kate Bush en andere jazzy vrouwen. Kiss of Life bracht onlangs zijn gelijknamige debuutplaat uit.

Van een mogelijke uitgever voor je dagboek kreeg je ooit te horen: ‘Allemaal goed, maar who the fuck is Myriam G.S. Mestiaen?’ Wat is het antwoord op die vraag?

Myriam G.S. Mestiaen: Ik zie mezelf als een hopeloos creatief iemand. Ik teken, ik schilder, ik maak muziek en zonder die dingen zou ik niet elke dag kunnen opstaan. Dingen die je als kind elke dag deed, doe ik nog steeds. Misschien ben ik wel kind gebleven.

‘Kiss of Life’ is je debuut. Tevreden met het resultaat?

Mestiaen: Het had er vroeger mogen liggen. Maar ik ben blij dat ik over alles zelf de controle heb gehad. Er is geen detail dat niet uitvoerig besproken is. Alles past. Het album is een reflectie van waar ik plastisch mee bezig ben. Het bundelt mijn alledaagse mood swings. Zowel pop, jazz, klassiek als etnische muziek komen samen op deze cd.

Hoe ga je om met negatieve kritiek?

Mestiaen: Heel menselijk, denk ik. Kritiek is altijd wel ergens gegrond. Ik zou me er zeker over bezinnen. Je moet ook je eigen zwakheden kennen en durven toegeven. Maar ik vind het nog slechter als er helemaal niets over je wordt gezegd. Uiteindelijk doet kritiek je groeien. Het is goed om de klok langs twee kanten te horen slaan.

De zesde track op het album, ‘Riverman’, gaat over de fijne grens tussen leven en dood. Ben je iemand die bang is om te sterven?

Mestiaen: Heel bang. Ik leef te graag. Ik kan niet omgaan met de gedachte dat het morgen allemaal gedaan kan zijn. Ik heb een serieuze doodsangst. Maar ook het leven zelf jaagt me soms de stuipen op het lijf. Toen we van start gingen met Kiss of Life raakte ik even in paniek. Je boekt de studio om je album op te nemen en elke seconde is kostbaar. Dan slik je toch even.

Het album is vervuld van nostalgie. Leef je graag in het verleden?

Mestiaen: Nee, liever niet. Maar je kan er niet omheen. Onze toekomst wordt deels bepaald door ons verleden: in het dagelijkse leven kom je vaak mensen uit het verleden tegen of schieten gedachten van vroeger door je hoofd. Toch zou ik, mocht dat mogelijk zijn, liever elke dag van nul beginnen.

Karen Bracke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content