KILLERENTERTAINMENT

Dimitri Dewever medewerker Trends

Een nieuw najaar, een nieuwe Assassins’s Creed. Bezondigt de historische actiereeks zich na acht dienstjaren aan uitmelkerij?

ACHTERGROND

Ubisoft zou wel gek zijn om niet elk jaar een Assassin’s Creed op de markt te brengen. De reeks is voor het Franse softwarehuis even iconisch als Call of Duty voor Activision. En uiterst lucratief, wat Ubisoft toelaat te investeren in kleinere, gewaagdere titels die anders nooit het daglicht zouden hebben gezien, zoals Valiant Hearts, Child of Light en Far Cry 3: Blood Dragon. Bovendien vertoont AC na elfendertig episodes nog steeds geen tekenen van tanende populariteit, wat niet het geval zou zijn als de game zichzelf schaamteloos zou kopiëren.

THE TIMES THEY ARE A-CHANGIN’

Syndicate is de tweede AC-game die uitsluitend op new-gen consoles draait. Visueel behoort het spel niet tot de absolute top. Het vanuit alle hoeken en kanten doorklauterbare Londen van 1868, ten tijde van de Industriële Revolutie, is niet even gedetailleerd, gelaagd en divers als vorig jaar het mooi verzorgde Parijs van AC: Unity. De spelwereld daarentegen is wel nog een flink stuk groter. De door echte paardenkracht aangedreven rijtuigen kun je kapen, bijvoorbeeld om een doelwit te achtervolgen. Zelfs op het dak van rijdende koetsen kun je slag leveren.

TWO CAN PLAY THAT GAME

Voor de eerste keer in de reeks kun je op heel wat momenten en locaties vrij switchen tussen de twee hoofdpersonages. Jacob Frye en zijn tweelingzus Evie spelen bovendien anders: moet er stevig geknokt worden, kies dan voor vechtjas Jacob; prefereer je gewiekst sluipwerk, selecteer dan Evie (al kun je de twee met upgrades dezelfde vaardigheden geven). Met z’n tweeën in co-op spelen kan dan weer niet. Ook de multiplayer van vorig jaar is spoorloos verdwenen. Een ontwikkelingskeuze, want Syndicate heeft wel de meest beklijvende verhaalmodus uit de serie.

VERDICT

De door dat scenario gedicteerde actie verschilt van vroegere AC-titels en komt meer op het terrein van Uncharted of Tomb Raider: Jacob bengelt net als Nathan Drake aan één arm aan in de afgrond denderende treinstellen, Evie wringt zich net als Lara Croft door nauwe spelonken. Die stijlbreuk maakt de reeks minder ernstig en stuurt ze nog meer in het naar epiek en bombast snakkende blockbusterpubliek. Diehardfans hoeven niet te wanhopen: er zit nog steeds veel lekkers in Syndicate verstopt. En wat de game mist aan originaliteit, maakt hij ruimschoots goed met zijn epische opzet.

ASSASSIN’S CREED SYNDICATE ****

PLAYSTATION 4 ? XBOX ONE ? (LATER OOK PC?)

UBISOFT

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 1 x Assassin’s Creed: Syndicate – Charing Cross Edition voor PlayStation 4. Kijk snel op pagina 5

DIMITRI DEWEVER

Partner Content