De jongens van Keuringsdienst van Waarde zijn terug! En dat betekent dat bij een hoop voedselfabrikanten het zweet weer zal uitbreken. Weinig consumentenprogramma’s zijn immers zo bedreven in het achterhalen van de niet al te smakelijke waarheid achter het eten dat we dagelijks op ons bord krijgen als KvW. Enkele weken geleden kwam de reeks bijvoorbeeld in het nieuws met het onderzoek naar de kaas op de pizza’s uit de supermarkt. De modale consument denkt wellicht dat kaas een van die producten is waarmee er maar weinig kan misgaan, maar dat bleek toch even anders te liggen. Uit de tests van Keuringsdienst van Waarde bleek immers dat veel van de kaas die in klaargemaakte gerechten zoals pizza’s (maar ook lasagnes of cheeseburgers) gebruikt wordt eigenlijk helemaal geen kaas is, maar… nepkaas. Omdat echte kaas te duur is, gebruiken fabrikanten liever zogenaamde ‘analoogkaas’, een mengeling van palmolie, melkeiwit, zetmeel, zouten en smaakstoffen die er als kaas uitziet. De ingrediënten worden gemengd, in grote blokken geperst en dan geraspt. Het resultaat: zakken ‘kaasmix’, die dan in diepvriespizza’s en andere etenswaren terecht-komen.

Omdat de ‘analoogkaas’ geen smaak heeft, wordt er altijd wel een percentage échte kaas aan de maaltijd toegevoegd – afhankelijk van hoeveel de fabrikant wil besparen. Uit een steekproef van Keuringsdienst van Waarde bleek dat 25 tot 40 procent van de kaas in snacks en diepvriesmaaltijden niet echt is. De kaas van een cheeseburger uit McDonald’s was voor eenderde ‘analoog’ en bij één diepvriespizza liep het gehalte op tot 70 procent. Overigens hoeft u op de verpakkingen in de ingrediëntenlijst niet naar de ‘analoogkaas’ te zoeken, want die staat er niet tussen. Omdat de fabrikanten altijd een deel echte kaas gebruiken, mogen ze dat ook op de doos vermelden, en de ingrediënten die ze als aanvulling gebruikt hebben, worden gewoon netjes tussen de rest van de lijst gezet.

Vanavond bekijkt Keuringsdienst van Waarde ‘de rivierkreeft’ van naderbij. Terwijl kreeft vroeger een luxeproduct was, wordt de markt nu overspoeld door goedkope rivierkreeften uit Amerika en vooral China. Die zijn natuurlijk niet van dezelfde kwaliteit als de exemplaren die hun leven in de zee hebben doorgebracht, alleen is dat een onderscheid dat bijvoorbeeld op de blikken kreeftensoep niet altijd gemaakt wordt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content