Desolate tankstations, mannen met baarden en onnoemelijk veel BV’s. Onze recensenten blikken terug op 2007.
STEFAAN WERBROUCK
TOP 3 Vlaamse programma’s
1 Belga Sport (Canvas) Acht schitterende documentaires over de kleine verhalen uit de sportwereld, van de zwemfamilie Bauwens over de legendarische ADR-ploeg rond Greg Lemond tot de dramatische val van Lucien van Impe op Alpe D’Huez. Zelfs mensen die vinden dat sport niet thuishoort op Canvas, konden hier niet omheen.
2 Gas Station (Canvas) Luc Vrydaghs impressionistische ode aan het tankstation was een reis langs desolate plekken waar iemand schijnbaar voor de grap enkele benzinepompen heeft neergepoot. Een reeks vol kleine, ontroerende verhalen en prachtige fotografie.
3 Lux XL (Canvas) Eindelijk een cultuurprogramma dat op maat gesneden was van tv en toch niet oppervlakkig overkwam. Alleen hing de kwaliteit iets te veel af van de gast die voor Luc Janssen plaatsnam.
En verder:Monumentenstrijd (Canvas), Debby & Nancy’s Happy Hour (één), Sterke Kinderen (Vitaya), De weg naar Mekka (Canvas), Dorp in de Stad (Vitaya), De film van mijn leven (Canvas), We are from Belgium (één), De Provincieshow (één), Topmodel (Kanaaltwee)
Flop 3 Vlaamse programma’s
1 Celebrity Shock (VTM)
Bert Anciaux die in Mongolië een drekbad krijgt of urinekoekjes moet verorberen, het zijn in veel opzichten de meest wansmakelijke beelden van het afgelopen jaar. Al moet het gezegd: als we de aanslepende onderhandelingen van de afgelopen maanden zien, dan is Bertje toch niet de enige politicus die dringend eens moet ontgiften.
2 Emma (één)
Op het gebied van acteerprestaties, dialogen, verhaallijnen en foute kapsels zijn Emma en VTM-tegenhanger Sara elkaars evenknie (denk hierbij aan de knie van Michael Jordan die tot aan zijn nek ingegraven zit). Alleen zorgden alle praatjes over ‘het stimuleren van gelijke kansen’ vooraf ervoor dat Emma bekijken een nóg grotere kwelling was.
3 De Grote Oversteek (één)
Nog zo’n programma dat de wereld zou veranderen, of toch op zijn minst de rollenpatronen in Vlaanderen. Maar het resultaat van de volksverhuizing in Limburg was flauwe, nietszeggende televisie, die het niveau van Mama Staakt, Tante Kaat Waakt nauwelijks oversteeg.
En verder:Slimmer dan een kind van 10 (VT4), Outback Luke (VijfTV), Godzijdank (VTM), De Foute Quiz (VTM), Mama zoekt een Lief (VT4), De Kavijaks (VTM), Mama Staakt, Tante Kaat Waakt (VijfTV)
Beste buitenlandse programma’s
Heroes, Jericho, My Name is Earl, Battlestar Galactica, het zesde seizoen van 24 en het derde seizoen van Lost, er was de afgelopen maanden genoeg moois te zien op televisie. Ook elke week weer genoten van Arrested Development, weliswaar met dank aan mijn harddiskrecorder, want het enige dat niet om te lachen is bij die serie – de beste Amerikaanse sitcom van de afgelopen vijf jaar – is het uur waarop Kanaaltwee ze uitzendt. Het allerbeste buitenlandse programma was echter géén fictiereeks, maar een documentaire: In Europa, Geert Maks boeiende en zeer leerzame tocht door Europa’s waanzinnige twintigste eeuw.
TINE HENS
TOP 3 Vlaamse programma’s
1 Sam Dillemans: de waanzin van het detail (Canvas) Televisie zoals er te weinig gemaakt wordt. Beklijvend, betoverend, ontnuchterend.
2 Gas Station (Canvas) Noem het een persoonlijke, even bizarre afwijking als een kinderwens op je 47e, maar ik heb een zwak voor benzinestations op vergeten plekken. En natuurlijk waren de beelden in deze minireeks onweerstaanbaar mooi.
3 Johan Van de Lanotte en Yves Leterme met baarden van een jaar op een eiland in de studio (één) Het is een beeld dat op je netvlies flikkert als je in het stemhokje staat. Met dank aan Debby en Nancy en hun gulle omgang met het vluchtige begrip geluk.
Flop 3 Vlaamse programma’s
1 Alle dans-, zang- en ijsschaatsprogramma’s die ons een vorm van uitgelaten jolijt en misplaatst groepsgevoel in de strot rammen. Kunnen we besluiten dat we ondertussen echt wel voldoende hele en halve bv’s op de dansvloer, de schaatsbaan of voor de microfoon hebben zien stuntelen?
2 Alle programma’s die hopeloze pogingen ondernemen om het leven van de gewone mens te stroomlijnen volgens de ongeschreven wetten van de goede smaak. Wil iemand mij alstublieft het verschil uitleggen tussen de opvoedingstelevisie waar we ons zo graag tegen afzetten en het betweterige geneuzel van Sigrid, Maria, Kaat, Sonja en Lien over onze manieren van poetsen, koken, eten en kleren combineren? ‘Oh, help’, gilde tante Kaat geschokt. ‘Kook jij aardappelen in koud water?’ Hoe zouden ze daar in Kaboel over denken?
3 De complete collectie verwanten van Iris Van De Kerckhove die zich gul laten betalen om mee te zweven in de ondraaglijk lichte zeepbel die Wendy Van Wanten heet. Zelfs om kitsch te zijn is dit programma te onbenullig.
Beste buitenlandse programma’s
In het derde seizoen van Lost zijn de vragen enkel groter geworden en dat is bij deze serie een goed teken. Het ruimteschip van Battlestar Galactica sputterde soms iets te traag door het heelal, maar de bizarre versmelting van bedrog, complot en God is ijzersterk. Bij Weeds was ik blijkbaar een van de tienduizend kijkers die de reeks na de eerste aflevering trouw zwoor. Een boek is een bestseller als hij zo veel lezers heeft, maar bij televisie heet het een gebrek aan interesse. Weeds werd na vier afleveringen geruisloos afgevoerd. Spijtig. En nog een bijzondere vermelding voor House M.D., 30 Rock en State of Play.
BARBARA DE CONINCK
TOP 3 Vlaamse programma’s
1 Comedy Casino Cup (Canvas) Winkelen in de Colruyt heeft een heel andere dimensie gekregen, net als Rod Stewarts Sailing en Chineeeezen. Hoe zou het Dandy Dave trouwens vergaan zijn?
2 Debby en Nancy’s Happy Hour (één) Ik hou wel van een dosis knalroze kitsch op tijd en stond, zeker als die een scherp kantje heeft en toch weet te ontroeren.
3 Man Bijt Hond (één) Van 10 Jaar Man Bijt Hond had ik misschien wat meer verwacht, maar de Lustige Lezers uit het nieuwe seizoen maken veel goed. Zo simpel en zo aanstekelijk.
Flop 3 Vlaamse programma’s
1 Celebrity Shock (VTM)
Ik dacht niet dat het nog mogelijk was: een nieuw dieptepunt van de goede smaak, zelfs al waren het dan BV’s die zich belachelijk lieten maken.
2 Undercover Lover (VT4)
En bij uitbreiding alle programma’s die relaties testen, kraken of maken en om onbegrijpelijke redenen aan hun zoveelste reeks bezig zijn. Ik vond het vorig jaar niet goed en het wordt er echt niet beter op.
3 Superhond 2007 (VTM)
Dat mensen hun hond binnenskamers een tong draaien, maar geef ze alsjeblieft geen programma meer.
Beste buitenlandse programma’s
Heroes en Battlestar Galactica staan nog op mijn ‘dvd to see’-lijstje, en ik ben dus vooral trouw naar mijn aloude favorieten Grey’s Anatomy en House MD blijven kijken. Weeds had ik – blijkbaar als een van de weinigen – graag gezien, jammer dat de reeks na de veelbelovende eerste afleveringen zo roemloos werd afgevoerd.
HANS VAN GOETHEM
TOP 3 Vlaamse programma’s
1 0032 (één) Geen pathetiek en evenmin verbloemingen, wel elf mooie portretten van evenveel knappe mensen die hopelijk de andere zes miljoen Vlamingen even aan het denken zetten.
2 Belga Sport (Canvas) Nooit gedacht dat we het Tourduel tussen Fignon en Lemond nog spannender dan in onze eigen herinneringen zouden herbeleven.
3 Koning van de Wereld (VTM) Misschien wat voorbarig na slechts één aflevering, maar personages die eens wat dieper en genuanceerder zijn uitgewerkt, het was toch een poos geleden op de Vlaamse televisie.
Flop 3 Vlaamse programma’s
1 Journalist interviewt journalist (VRT)
Of is pakweg Ivan De Vadder echt zoveel sexyer dan de gemiddelde grondwetspecialist om ons inzicht te geven in de Wetstraat?
2 De Belspelletjes (VMMa, SBS)
De gewenning mag misschien opgetreden zijn, het blijft een schande dat de minst weerbare kijkers zo straffeloos gepluimd worden.
3 Mama zoekt een lief (VT4)
Dat uiteindelijk enkel een cameraman van dit programma voor één van deze hopeloze gevallen viel, zegt in feite alles.
Beste buitenlandse programma’s
Op YouTube vond je de verrassendste pareltjes, zoals inventieve lokale videoclips (www.youtube.com/watch?v=QrTLPitr7QI) en het magische liftdagboek van een Siberisch meisje (www.youtube.com/watch?v=6TmBygJPeDs). Over In Europa (VPRO) wordt er druk gedebatteerd over mogelijke onjuistheden, maar dat bewijst dat een geschiedenisles op tv ons nog nooit zo dicht op de huid zat. Dit jaar verscheen ook eindelijk het tweede seizoen van Twin Peaks op dvd, waardoor de wereld ook het geniale eerste seizoen herontdekte. Nog steeds ongeëvenaard.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier