* LA Law (1987): advocatenserie, Kelley werkte in het begin van de serie als scenarist. In het derde seizoen verliet Steven Bocho, de executive producer van LA Law en de mentor van Kelley, de serie en werd Kelley executive producer.

* Doogie Howser, M.D. (1989): Een zeemzoete serie over een ‘boy wonder’ die op zijn 10 jaar een genie blijkt te zijn. In de serie is hij een gevestigd arts in een ziekenhuis. Zijn professionele verantwoordelijkheden botsen natuurlijk met zijn tiener- en puberproblemen. Niet zo eigenaardig als je overdag bevallingen moet doen en appendixen verwijderen, terwijl je ’s avonds niet oud genoeg bent om bier te mogen drinken.

* Picket Fences (1992): Hier zien we de echte David E. Kelley voor het eerst bovenkomen. In een klein stadje worstelen een sheriff en zijn vrouw, de lokale dokter, met zware ethische problemen. Ze behandelen en route problemen als euthanasie, zelfmoord of abortus. Uiteraard blijken sheriff en dorpsdokter vrijwel steeds tegenovergestelde meningen te hebben. Een katholieke priester, een protestantse dominee en een joodse advocaat doen ondertussen hun best om voor hilarische complicaties te zorgen die de etnische of geloofsgroepen waartoe ze behoren niet meteen in een sympathiek daglicht stellen.

* Chicago Hope (1994): In deze ziekenhuisserie wordt duidelijk dat zich een patroon ontwikkelt in de stijl van Kelley. Opnieuw zijn de verhaallijnen gecentreerd rond ethische kwesties die zo vergezocht en uitzinnig zijn dat ze niet erg realistisch overkomen. De serie draait alleen rond dokters en advocaten (een andere constante) – het hele ziekenhuis lijkt in het begin over slechts één verpleegster te beschikken, die later zelfs helemaal verdwijnt. Kelley lijkt nooit helemaal zeker te zijn geweest over de richting die de serie moest uitgaan. Als gevolg daarvan is de ene aflevering een voorbode op Ally McBeal, de andere een afkooksel van Picket Fences en is ook Doogie Howser nooit ver weg. De beste afleveringen zijn hilarische parodieën, de slechtste zijn echter flauw en sentimenteel.

* The Practice (1997): Advocatenserie met Kelleys beeld van de Amerikaanse justitie, zich afspelend in het Boston waar hij rechten studeerde. Hoewel het de pretenties van een ernstige serie heeft, zijn Kelleys obsessies nooit veraf. Mensen dagen elkaar dan ook voor de rechtbank met de meest waanzinnige eisen.

* Ally McBeal (1997): Zijn bekendste creatie. Aan de oppervlakte ook een advocatenserie over Boston. Hier laat hij alle beperkingen varen, met als gevolg een serie uitgespuwd door sommigen en verafgood door vele anderen. In Ally McBeal kán alles — en het tegendeel ook.

* Ally (1999): Spin-off van Ally McBeal, met onuitgegeven scènes. Snel afgevoerd.

* Snoops (1999): Serie over privé-detectives. Loopt momenteel op Kanaal 2. In de USA reeds afgevoerd. Zonder dokters of advocaten lukt het blijkbaar niet zo best.

* Boston Public (2000): Terug naar Picket Fences met deze serie over een ‘public school’. Vintage Kelley. In de States aan zijn derde seizoen begonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content