KEERPUNT: KERNRAKETTEN VOOR FLORENNES

20.45 – CANVAS

‘Godverdomme, weg die bommen’, klonk het twintig jaar geleden nog luid in de straten van Brussel. Talloze massabetogingen werden toen gehouden om de wapenwedloop een halt toe te roepen. Tevergeefs, want ondanks alle manifestaties werden in de luchtmachtbasis van Florennes toch enkele kernraketten geleverd. De kruisraketten waren volgens Amerikaans president Ronald Reagan en de Britse premier Margaret Thatcher het enige mogelijke antwoord op de Russische SS-20. Keerpunt gaat dieper in op die donkere beslissing in de Belgische geschiedenis, die ‘ons tot een mikpunt van spot maakte voor zowel de Amerikaanse bondgenoot als Rusland’, aldus producer Ignace Bolle. Op 15 maart 1985 legde premier Martens een verklaring af in het parlement, waarin hij zei dat de regering diezelfde nacht had beslist om in België kernraketten te plaatsen. Een Amerikaans transportvliegtuig met 16 kernkoppen was op dat moment echter al uren onderweg naar Florennes. ‘Die raketten hingen in de lucht nog voor premier Martens het besluit in het parlement voorlas’, zegt Bolle. ‘Ik moet opletten dat ik niet te subjectief klink, maar de regering heeft toen een prachtig staaltje van hypocrisie en slimme politiek opgevoerd. ‘ Canvas brengt vanavond dat verhaal van slinkse partijpolitiek, foute communicatie en absolute geheimhouding. ‘We kregen voor het eerst alle sleutelspelers voor de camera, zoals Wilfried Martens en Leo Tindemans, maar we spraken ook met de vredesbeweging en een radiojournalist. Zo konden we een ontluisterende reconstructie maken, waaruit blijkt dat de premier niet eens wist dat de datum voor de plaatsing al lang vastlag. Of zoals Louis Tobback zei: dit was een komedie om misselijk van te worden.’ Tot slot nog dit ironische detail: minister van Defensie André Flahaut wou na het debacle van Florennes alle associaties met het bezwaarde verleden wegmoffelen. Daarom stelde hij de legerbasis officieel open voor de motorcrosssport: heel wat luidruchtiger dan het grote stilzwijgen van weleer. (G.V.A.)

De Toekomst Reeks waarin de VPRO onderzoekt hoe Nederland er over twintig jaar uit zou kunnen zien. Nog steeds ‘stijf, truttig en kleinburgerlijk’ of zijn er grote veranderingen op til? (19.55 – Ned3) The Bigger Picture Nieuw seizoen van de schitterende komische reeks waarin Graham Norton samen met een paar gasten de actualiteit onder handen neemt. Vooral verplicht kijkvoer voor de mensen achter Verdeel en Heers (23.35 – BBC1)

Blue Streak (0) Les Mayfield, 1999. Matig en voorspelbaar, deze misdaadkomedie volgens standaardstramien waarin de Afro-Amerikaanse komiek Martin Lawrence uit hetzelfde onstuimige vat tapt als voorbeeld en mentor Eddie Murphy (21.10 – VT4) Nathalie ** Anne Fontaine, Fr. 2003. Het Parijse bourgeoismilieu is het decor voor deze vrij klassieke maar interessante psychologische film met een licht pervers trekje over seksueel verlangen, verleiding en manipulatie. Fanny Ardant is charismatisch als de ‘bedrogen’ echtgenote, Emmanuelle Béart is sensueel en verleidelijk als blonde prostituee in deze erotische prent over liegen en bedriegen (22.20 – RTBF) She’s the One * Edward Burns, VS 1996. Twee getrouwde broers strijden om rijzende ster Cameron Diaz in deze milde, onafhankelijke New Yorkse romantische komedie van Burns die doorbrak met Sundance-hit The Brothers McMullen (0.35 – BBC 1)

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content