NAAR DE SLACHTBANK. De eerste drie titels van Karin Slaughters Grant County-reeks worden heruitgebracht. Gruwelijk goede crime voor een tientje het stuk.

Karin Slaughter

NACHTSCHADE

(OORSPR. TITEL: BLINDSIGHTED), 397 BLZ.

ZOENOFFER

(OORSPR. TITEL: KISSCUT), 432 BLZ.

EEN LICHTE KOUDE HUIVERING

(OORSPR. TITEL: A FAINT COLD FEAR), 426 BLZ. CARGO, euro 10,00 PER BOEK

Wie zich met een familienaam als ‘Slaughter’ aan een carrière als crime writer waagt, stelt zichzelf aan hoge verwachtingen bloot. De 37-jarige Karin Slaughter uit Atlanta wist die moeiteloos in te lossen. Haar schijnbaar zakelijke, door forensische wetenschap en politieverslagen gevoede psychothrillerfictie gaat je even meedogenloos te lijf met menselijke gruweldaden als haar naam doet vermoeden. De op het eerste gezicht banale (fictieve) zuidelijke locaties Grant County en Heartsdale verbergen een duistere wereld van geheimen en leugens, verraad en haat, mishandeling en gijzeling, misbruik en verkrachting, depressie en zelfdoding, verminking en sadistische moord. Vooral jonge vrouwen komen er op afschuwelijke wijze om, zoals de lerares die in de debuutroman Blindsighted verkracht en vermoord wordt gevonden door Sara Linton, kinderarts en lijkschouwer. Linton wordt doorgaans aangeduid als het speurende hoofdpersonage van de Grant County-reeks, maar er zijn nog twee min of meer gelijkwaardige helden: politiechef Jeffrey Tolliver (Lintons gewezen echtgenoot) en een vuilbekkende vrouwelijke detective die ook de zus is van het eerste slachtoffer.

Slaughter is geboeid door vrouwen die moeten proberen te overleven, maar lijkt hen enkel te kunnen portretteren via een beenharde depictie van hun ondergang: vrouwen en meisjes die gemanipuleerd, bedreigd, gebroken en misbruikt worden – een dertienjarige laat zich uit wanhoop moedwillig overhoopschieten door Tolliver. Vrouwen die worden gevonden in het bos, nog geen voet diep in de aarde begraven, nadat ze van pure schrik lijken te zijn gestorven.

Slaughter, beïnvloed door Tennessee Williams, Truman Capote en Flannery O’Connor, maar ook door Helter Skelter, het verhaal van de Manson Family, en door Gone With the Wind, blinkt uit in strakke plotting en suggestie en levert grootse Amerikaanse storytelling af. Blindsighted, Kisscut en Faint Cold Fear zijn nu te koop voor tien euro; Indelible en Faithless zijn ook al in het Nederlands vertaald. In afwachting van haar volgende – Triptych, géén Grant County-boek, verschijnt in augustus in de VS en Groot-Brittannië – graaft u zich best dieper dan één voet in haar hypergewelddadige universum in.

Hans Comijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content