KAREN & DE COSTER

Woensdag 2/9, 21.00, VIER

Na enkele weken vakantie is het leven van Gilles De Coster momenteel ‘ongelofelijk intens’. In het voorjaar van 2016 presenteert hij de reboot van De mol, maar eerst modereert hij tweemaal per week Karen & De Coster, een praatprogramma met bekende en onbekende mensen over kwesties en problemen die ons allen heten bezig te houden. Een van die bekende mensen zien we elke aflevering terug: Karen Damen, weldra ex-K3. ‘De mol is een hoge berg waar we over moeten, maar het gaat goed vooruit. Het concept is dertien jaar later nog even sterk. Daar moet je dus niet aan morrelen. Karen & De Coster is wel een programma waar we van nul starten. We zijn nog met van alles aan het puzzelen, maar de grondslag ligt al vast.’

En die is?

GILLES DE COSTER: Elke week behandelen we twee actuele thema’s. Dat doen we door een debat te voeren in een soort arenavorm. Het belangrijkste daarbij is dat we met mensen praten, en niet enkel over mensen. Anders gezegd, niet alleen de usual suspects krijgen het woord, maar ook direct betrokkenen. Het moet intens zijn, vind ik. Als er geen betrokkenen bij zijn, is het te vrijblijvend voor mij.

Lukt het om betrokkenen te vinden die ook nog eens mondig zijn?

DE COSTER: Dat vergt enorm veel werk, maar het is wel de ambitie van het programma. Mondigheid heb je natuurlijk niet helemaal in de hand, maar meestal zijn de betrokken mensen dat wel. Als ze morgen voor de tiende keer bij je inbreken, dan heb je daar wel een mening over. Zo zijn we voor een proefaflevering op zoek gegaan naar een Syriëstrijder. We hebben er één gevonden die ondertussen was teruggekeerd en die zat daar tegenover een minister die zijn paspoort wilde afpakken. Voor mij klopt dat, die confrontatie. Hoe oneens ik het met hem ook mag zijn, ik wil dat hij probeert om zich te verantwoorden.

Hoe past Karen Damen in het plaatje?

DE COSTER: Karen zit elke aflevering in de arena en zal vragen stellen vanuit haar buikgevoel. Zij doet gewoon, praat gewoon en stelt de vragen die iedereen zich stelt. Dat maakt haar tot een ongelofelijke sparring partner in deze setting. Ik fungeer als moderator en ben de enige die rechtstaat. Modereren heb ik vroeger al gedaan, ik weet dus hoe dat moet. Toch heb ik nog een paar dagen les gevolgd in Nederland. Dat was zalig. De opleiding ging over taal, maar ook over zaken waar je vaak niet bij stilstaat. Je houding, je handen.

Karen Damen wordt vaak op haar taal aangesproken.

DE COSTER: Karen is Karen en ik zou niet willen dat ze plots in een prachtig Standaardnederlands begint te spreken. Als je over je taal begint na te denken, verlies je het spontane van directe communicatie, van een gewone babbel. We willen dat mensen zich op hun gemak voelen en het moet vooral begrijpelijk zijn voor iedereen. Karen wil dat overigens zelf ook niet, plat plat plat klappen, maar goed: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

THOMAS VAN LOOCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content