Kapitein Zeppos Vanaf 5/10 elke zondag om 13.30 op TV1

Realisatie: Bert Struys

Productie: Rik Van den Abbeele

Scenario: Louis (Lode) De Groof

Regie: Senne Rouffaer (eerste reeks), Jef Demedts (tweede reeks) Acteurs: Senne Rouffaer (Jan Stephorst), Raymond Bossaerts (Ben Kurrel), Ward De Ravet (Baral), Vera Verhoft (Ariane Despinal).

De eerste reeks van 15 afleveringen, Belderbos, werd uitgezonden vanaf september 1964. In 1968 kwamen er De Eglantier en Tweng, twee verhalen van elk 8 episodes, samen goed voor een tweede reeks. Herhaald in 1975, 1979 en 1985.

Waddist?

Low budget-mysterie en -avontuur rond een excentrieke kasteelheer die met paard, sabel en amfibiewagen sinistere bendes oprolt.

Content?

Jan Stephorst, alias Kap’tein Zeppos, wordt vrienden met de jonge Ben Kurrel, krijgt het aan de stok met de bende van Baral en merkt dat de duivelse Ariane Despinal geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Dan er maar mee trouwen, dacht onze gentleman-ruiter, want in de tweede reeks is de duivelin zijn eega. Ben studeert inmiddels geologie (snurk!), maar dat was niet belangrijk in de zoektocht naar een verdwenen schilderij en de ambitieuze strijd tegen de geheime organisatie Sabos, die zowaar de wereldvrede bedreigt! Zeppos leert met de hulp van een ander genootschap en een sabelballet of vier de booswichten natuurlijk een lesje.

’t Vlaamsch belang

Onverwoestbaar, een van de meest tot de verbeelding sprekende feuilletons van de openbare omroep en tot vandaag een culthit. Het trio Bert Struys, Rik Van den Abbeele en Louis ‘Lode’ Degroof, aangevuld met Rouffaer, begreep dat je niet veel middelen nodig hebt om de kijkersgeest aan het rollen te krijgen. Zeker niet in Vlaanderen. Zeppos werd het eerste Europese feuilleton dat het Kanaal overstak, wellicht vooral omdat de gentleman-figuur het Britse ego streelde. De BBC ruilde de reeks tegen Ivanhoe, synchroniseerde de Kap’tein en Ben in het Engels en verkocht ‘onze’ Zeppos vervolgens door aan onder meer Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Jamaica, Egypte, Nigeria, Hongkong en Japan.

Alloo, Kap’tein, leefde gij nog?

Wij vonden Kapitein Senne Rouffaer levend en wel terug, een whiskey in de hand en een dekentje op de schoot: ‘Zeppos is een raar fenomeen. Het blijft gewoon duren. Ik herinner me dat de mensen zich naar huis haastten om Zeppos op tv te zien. Iedereen was er, de hele familie, tot nonkels en tantes toe. Ik vraag me nog altijd af hoe het komt dat de serie zo enorm populair werd. De enige reden die ik kan bedenken, is de combinatie van het landelijke met het vreemde. Zeppos was gewoon erg herkenbaar.’

Schoon moment

De generiek, met die priemende begintune Living it Up van Bert Kämfert en (in de tweede reeks) dat ‘curieus autootje’, dat allicht per toeval één keer boven water bleef, want de scènes waarin de onbestuurbare amfibiewagen ook daadwerkelijk voor een achtervolging gebruikt werd, zijn op één hand te tellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content