Kanye West ****

KANYE DIG IT? YES, WE CAN! – Rapper, producer en allround fenomeen Kanye West mikt op de troon van Michael Jackson. Zonder moonwalk of plastische chirurgie, wel met muzikale branie en schizofrene ontboezemingen.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy

hiphop/pop

Roc-A-Fella/Universal

Anderhalve minuut ver in Dark Fantasy, de opener van Kanye Wests vijfde album, en we horen dit: ‘Me found bravery in my bravado.’ In mensentaal: mijn kloten zijn even groot als mijn mond. Verderop: ‘Sex is on fire/I’m the king, the leon-a lewis/Beyond the truest.’ Met een Franse draai van z’n tong klinkt ’the leon’ als ‘des lions’ – híj en niemand anders is de ware leeuwenkoning, het alfamannetje dat luider brult dan alle halfzachte rockers en prefabidolen samen.

Yeezy verdeelt meningen zoals Bart De Wever onze gewesten: een rotgetalenteerde egomaniak in Vogue Homme-tenue, wiens knoppenwerk hem rijk en beroemd maakte voor hij zelf één letter op plaat rapte. Daarbij teren zijn hits niet zelden op samples van andermans vernuft. Zoals in Power bijvoorbeeld, dat behalve flarden funk en obscure italodisco ook het refrein sampelt van King Crimsons 21st Century Schizoid Man.

Knap staaltje recuperatie, want Kanye ís de schizofrene millenniumman: een overachiever die zijn beperkingen kent, een hiphopper met rocksterallures, een grote muil met klein hartje, een player met een geweten. Rihanna, Alicia Keys, La Roux, Kid Cudi en Fergie: op All Of The Lights speelt deze A-cast een bijrol voor Kanye de Grote, vooruitgestuwd door de piano van Elton John, schallende bazuinen en gezwollen strijkers. Hiphop in de overtreffende trap.

In Monster bedwingt de hiphopgod zijn innerlijke demonen: ‘Everybody wanna know what my achilles heel is/LOVE/I don’t get enough of it.’ Even later, tijdens het orgelpunt Runaway, klinkt het zo: ‘Never was much of a romantic/I could never take the intimacy.’ Breakbeats en een licht ontstemde piano begeleiden het pijnlijke mea culpa – en dan volgen nog het ingetogen, Aphex Twin-sampelende Blame Game en het naar Black Sabbath refererende Hell Of A Life.

Wie Kanyes zangstem niet kan harden, mag gerust zijn. Melodische passages laat de MC over aan zoetgevooisder volk als John Legend of Bon Iver. Diens Woods vormt de basis voor Lost In The World, de uitbundige apotheose van My Beautiful Dark Twisted Fantasy, waarmee Kanye duidelijk op de kroon van Michael Jackson aast. Hij is aardig op weg.

DOWNLOAD

Lost In The World

Runaway

Monster

JONAS BOEL

Partner Content