door Dominique Soenens

Komiek, cartoonist, schilder, muzikant, tv- en radiomaker Luc Zeebroek (Kamagurka) stelt nog tot en met 12 mei tentoon in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Info: tel.+31 20 573 29 11.

Herr Seele gezien in ‘Via Vanoudenhoven’?

Ja. Ik vond het niet zo grappig, wellicht omdat Herr Seele mij niet verbaasde: hij was zoals ik hem al altijd ken. Ze hadden me trouwens ook gevraagd voor dat programma. Ik wou Captain Beefheart ontmoeten, maar dat was volgens de VRT geen TV1-figuur. Toen ook Matt Groening, de tekenaar van ‘The Simpsons’, er niet mee door kon, heb ik afgehaakt: het hoefde niet meer voor mij. Een idioot als Jean-Claude Van Damme blijkt wel een TV1-figuur te zijn.

Vanoudenhoven lijkt steeds meer de levensechte versie van Markske uit ‘FC De Kampioenen’. Is hij overschat als humorist?

’t Is een padvinder met een camera. Hij doet gezellige dingen: een beetje leuk, een beetje ondeugend, maar altijd met het kampvuur binnen handbereik. Aangename fastfood, dat is het zo’n beetje. Typisch voor Woestijnvis.

‘De Laatste Show’ heeft de toon gezet: iedereen is zo ‘geweldig’ dat het ergerlijk wordt. Is het dát wat je stoort?

Ja en neen. Ja, omdat je op sommige momenten de censuur voelt. Neen, omdat ik niet wil dat ze me op elk moment een natte dweil in het gezicht gooien. Eerlijk gezegd kijk ik sinds een jaar of zes nog weinig tv. Ik mis betrokkenheid. Vroeger kon ik nog naar de VPRO kijken en zeker zijn dat ik voor drie uur goed zat. Tegenwoordig moet ik voortdurend zappen tussen idiote programma’s en reclame om eens iets van niveau te vinden. Ik ben dat beu.

Het lachen is de tv-kijker ook al vergaan.

De meeste humorprogramma’s zijn gewoon flauw. ‘Maar het is goed gespeeld’, zeggen ze dan. Of: ‘Het is voor het groot publiek.’ Dat is naast de kwestie, als je het mij vraagt. Nu, ik ben opgegroeid met Spike Milligan, Koot & Bie, Wim T. Schippers, Monty Python en dat soort dingen. Fawlty Towers vond ik al flauwtjes. Dan weet je dat je sowieso verloren bent voor het grote aanbod.

Ook vruchteloos naar een geslaagde grap gezocht in ‘Dennis’?

Dennis? ( lacht hardop). Het deed me denken aan vasectomie. Ik weet ook niet waarom.

Waarom doe je zelf niets meer voor televisie?

Omdat je gedwongen wordt om een enorme omelet te bakken zonder eieren te breken: je moet op korte tijd heel veel maken met weinig middelen. Aan Lava heb ik anderhalf jaar gewerkt. Dat zou nu niet meer kunnen. Ik ga wel nog tv maken, maar ik ga het in eigen handen houden. De tijden zijn ook veranderd: de camera’s zijn kleiner, waardoor je makkelijker zelf aan de slag kunt, en je kunt zenders tegen elkaar uitspelen. Mijn probleem blijft anders wel dat alles wat ik maak meteen als knettergek gecatalogeerd wordt.

Mogen we binnenkort nieuw werk op radio verwachten?

Ja, ik ben bezig met de opnames van een soloprogramma voor Studio Brussel. ’t Gaat op vijf mei op antenne. Meer kan ik er niet over zeggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content