Zondag 13/9, 20.15, één

‘Ik ben content, vond jij het goed?’

‘Het is zenuwslopend.’

‘Ik was heel nerveus om de reacties te zien. Journalisten reageren per definitie niet. Die zijn allemaal zo koel mogelijk. Maar we hebben hier wel een heel jaar keihard aan gewerkt, hé.’

Tom Lenaerts is enthousiast maar een tikkeltje gestresseerd wanneer hij zijn nieuwe uitstapje als quizmaster presenteert in de kantoren van Panenka, het productiehuis dat hij een jaar geleden uit de grond stampte met een handvol creatieve eensgezinden. Een nieuw toevluchtsoord, sinds zijn veelbesproken transfer van Woestijnvis naar de VRT. ‘Er zit heel wat in de pijplijn’, verklapt hij. ‘Een fictieproject voor Canvas getiteld Clinch, naar een scenario van Roy Aernouts en Herwig Ilegems. Winteruur, een programma van tien minuten met Wim Helsen over teksten die het leven van mensen wezenlijk hebben veranderd. En een humaninterestreeks die we in wijk 2060 en in Borgerhout gedraaid hebben.’

Maar eerst dus Kalmte kan u redden, een quiz op zondagavond, de topavond van de openbare omroep. Vijf sympathieke Vlamingen strijden tegen elkaar én tegen zichzelf. Ze worden afgerekend op hun zenuwen. Hoe meer stress, hoe minder punten, en omgekeerd. Aan Lenaerts om de cool te bewaren.

Was er nood aan nog een quiz?

LENAERTS: Nee, absoluut niet. Maar ik zou, na De Pappenheimers, geen quiz hebben gemaakt als ik niet het gevoel had dat we iets heel origineels in handen hadden, en bovendien zonder BV’s.

Waarom zonder BV’s?

LENAERTS: Dat was een bewuste keuze. Anders kom je toch telkens bij dezelfde twintig man uit. Enfin, dat zeggen mijn vrienden toch altijd. (lacht)

Hoe anders is Kalmte kan u redden? Een geoefend oog kan ongetwijfeld nog andere quizzen voor de geest halen waarin de kandidaten aan een hartslagmeter worden gekoppeld.

LENAERTS: Oké, maar voor het eerst in de quizgeschiedenis zijn we erin geslaagd om het stressniveau van de kandidaten te meten, waardoor ze tegen elkaar kunnen strijden. Ik wijs je voor alle technische uitleg graag door naar onze huisingenieur Bart Cannaerts. (lacht) Kort gezegd: met een ingewikkeld logaritmisch systeem kunnen we laten zien of de kandidaten rustiger of zenuwachtiger worden.

Aan je enthousiasme te zien, lijkt het alsof je je als quizmaster in je natuurlijke habitat bevindt.

LENAERTS: Dat is een beetje overdreven, ik ken andere habitats die voor mij iets natuurlijker zijn dan een tv-programma presenteren. Maar het ligt mij wel. Ik heb het geluk gehad dat ik in de twintig jaar dat ik voor tv werk van alles heb mogen maken: van quizzen over talkshows en dramareeksen tot De mol.

Er is veel te doen geweest over je overstap van VIER naar de VRT. Nog geen spijt van die beslissing?

LENAERTS: Ik kijk met veel plezier terug op mijn periode bij Woestijnvis, maar ik ben ook blij dat ik bij Panenka zit. Het fijne is dat we hier niet vertrekken vanuit een zenderkeuze, maar vanuit een idee, en dat we daarna kunnen kiezen op welke zender dat het best rendeert. De eerste programma’s van Panenka hebben we aan de VRT kunnen verkopen omdat ze daar simpelweg beter tot hun recht komen.

In een interview met Knack Focus vorig jaar zei Bart De Pauw dat je je bij Woestijnvis niet gewaardeerd voelde.

LENAERTS: Ik herinner me die uitspraak. Ooit heeft de directeur van SBS gezegd dat er aan De kruitfabriek niet met genoeg overtuiging of goesting is gewerkt. We hebben daar met een aantal mensen van Woestijnvis op gereageerd, want dat was waanzinnig onwaar. We hebben er ons dag en nacht voor gesmeten. Dan is zoiets lezen niet tof. Daar had De Pauw het over. Ondertussen is het al uitgepraat, dus laat ons vooral geen oude wonden openrijten. Die zijn al netjes genezen.

Slotvraagje: puur nostalgisch. Wanneer komt er een De Pauw-Lenaerts-reünie?

LENAERTS: Bart is de peter van mijn dochter, we zien mekaar heel veel. We zeggen af en toe dat we ooit nog eens iets samen zullen doen. Maar die ‘ooit’ kan ook over 30 jaar zijn. Dat weten we niet. Je moet niet proberen iets in stand te houden dat verleden tijd is. Je moet kunnen zeggen: nu gaan we even stoppen, uit liefde voor de samenwerking. Dat zouden ze in veel huwelijken ook beter doen: uit liefde stoppen. (lacht)

‘ALS JE IETS MET BV’S DOET, KOM JE ALTIJD BIJ DEZELFDE 20 MAN UIT.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content