Zondag 23/8, 20.00 – vtm

Er zal wellicht geen ontkomen aan zijn: dit najaar gaan Vlaanderen én Nederland op zoek naar de hupse dame dievan K3 weer een trio zal maken. De jury wordt voorgezeten door Miguel Wiels, als producer en componist een van deonmisbare factoren in het inmiddels al elf jaar durende succes van het meidentrio. Jullie hebben de preselecties, die we op tv te zien zullen krijgen, al achter de rug. Hoe was de vangst?

Miguel Wiels: Fantastisch, in twee betekenissen. Enerzijds is er zeker talent in Vlaanderen en Nederland, en anderzijds heb ik ook heel hard opgekeken van de grote hoeveelheid grappige kandidaten. Kermisklanten had ik natuurlijk wel verwacht, maar sommige kandidaten die zichzelf heel ernstig namen, konden absoluut niet zingen. Dat hebben we hen met de voltallige jury dan ook duidelijk gemaakt.

Tijdens een eerdere glimp van die preselecties viel op dat veel meisjes óf een goede zangeres waren óf een goeie schooljuf.Jullie zoeken net die zeldzame combinatie, niet?

Wiels: Daar knelt inderdaad het schoentje. Veel mensen hebben het een of het ander, maar enkel de grote talenten combineren dat alles. Vandaar dat ik voor K3 iemand zoek die me echt kan raken. Het hoeft geen fotomodel te zijn, ze mag een maatje meer ofminder hebben, zolang ze maar een natuurlijke uitstraling heeft.

Naast de jury hebben ook de kijkers en de twee ‘anciens’ Karen en Kristel een stem. Hoe zullen jullie die felbegeerde K nuuitkiezen?

Wiels: Over hoe de finale zal verlopen, doet vtm nog altijd heel geheimzinnig. Daar kan ik je dus nog niets over vertellen. Er hangt ook veel van af, hé. Bij Idool of X-Factor moet het voor de winnaar nog allemaal beginnen, maar het mooie aan dit format is dat die meteen in een geoliede machine terechtkomt. Maandagmorgen na de finale verwacht ik onze ‘K’ in de studio om K3-nummers in te zingen. Die wint in feite een heel concrete carrière.

Succes hangt, zeker in de popmuziek, ook af van ongrijpbarefactoren. Bestaat het gevaar dat – hoe doordacht de keuze ook is – de magie van K3 toch verdwijnt?

Wiels: Dat risico is er zeker, en daar zijn we ons van bewust. Je moet weten dat Karen en Kristel al elf jaar de beste vriendinnen zijn.Al die jaren leven ze op elkaars lip: in de bus, in het hotel en in destudio. Als we het juiste talent vinden, moet het ook nog klikken.Dat wordt afwachten.

Over de magie van pop gesproken, op welke door jou geschreven K3-melodie ben je het meest trots?

Wiels: Zonder bescheiden te zijn, durf ik te zeggen dat ik trots ben op het hele repertoire. Elf jaar lang hebben we onszelf steeds proberen te vernieuwen, zonder op onze lauweren te rusten en zonder depositieve boodschap voor kinderen uit het oog te verliezen. Maar als ik echt één nummer moet kiezen dan het allereerste: Heya Mama.Ik heb er destijds stevig voor moeten knokken om de anderen te overtuigen dat dit echt hét liedje was. En ik moet toegeven dat het nog altijd deugd doet dat ik gelijk heb gekregen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content