Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Mannen maken plannen – Het derde seizoen van Justified biedt geen stichtende televisie, maar het is wel absolute top.

Britse import, geen Nederlandse ondertitels. De eerste twee seizoenen van Justified verschijnen begin mei ook in het Nederlands.

In een van de allereerste scènes van het derde seizoen van Justified, nog voor die geweldige beginsong een eerste keer weerklinkt, zitten US Marshal Raylan Givens en zijn nemesis Boyd Crowder tegenover elkaar in het politiebureau. Het gesprek dat volgt, zorgt voor zo veel verbaal vuurwerk dat je a) vaker moet lachen dan bij de gemiddelde sitcom en b) na een paar minuten weer beseft hoe hard je deze serie gemist hebt. De puntgaaf geslepen dialogen, de schitterende acteurs, de broeierige zuiderse sfeer, ze hebben hetzelfde effect als een eerste trekje aan een sigaret bij iemand die al tien jaar gestopt is met roken.

Het is ook een geruststelling dat Justified zo snel weer een plaats in je hart kan veroveren, want na het bijzonder sterke tweede seizoen bestond het risico dat het verhaal wat in elkaar zou zakken. Met Mags Bennett, de matriarch van de Bennett-clan die voor haar eigen geldgewin de bevolking van Harlan opzette tegen een mijnbedrijf, had de vorige reeks een memorabele booswicht en de perfecte tegenstandster voor Raylan Givens. Het gat dat zij heeft achtergelaten, wordt echter opgevuld door niet één maar twee mannen. Enerzijds Robert Quarles, een crimineel uit Detroit die de markt voor de drug ‘oxycontin’ (bijgenaamd hillbilly heroine) in Harlan wil overnemen, anderzijds Ellstin Limehouse, de leider van de zwarte enclave Noble’s Holler, die over het geld van Mags Bennett waakt.

Uitleggen waar het verhaal in Justified naartoe gaat, is nogal moeilijk: laten we het erop houden dat zowat iedereen plannetjes smeedt om op een gemakkelijke manier veel centen binnen te rijven, en dat Raylan Givens die meestal probeert te dwarsbomen. Echt diepzinnig is het niet, maar de manier waarop alles gebracht wordt, maakt van Justified een zeer verslavende serie. De hele reeks werd oorspronkelijk gedistilleerd uit twee romans en een kortverhaal van Elmore Leonard, en ook al komen de meeste verhalen nu niet meer rechtstreeks uit de koker van de grote misdaadauteur, Justified ademt Leonard uit elke porie. Van de namen van de personages over de manier waarop ze met elkaar spreken tot de armoedige setting van trailer parks en houten huisjes in het Amerikaanse zuiden: alles klopt.

Het enige bezwaar dat je tegen Justified kunt maken is dat de reeks erg gewelddadig is, zonder dat dat opvalt. De hoofdrolspelers – zowel de criminelen als de ordehandhavers – zijn zo welbespraakt en cool dat je nauwelijks doorhebt hoe gemakkelijk en zonder twee keer na te denken het is iemand door het hoofd te schieten, of erger. Dat cartooneske geweld is natuurlijk ook een van de hoofdbestanddelen van Leonards boeken, maar op het scherm komt het net iets bruter over. Stichtende televisie is Justified dus niet, maar daar hoeft u zich niets van aan te trekken, want dit is de absolute top. STEFAAN WERBROUCK

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content