25 Jaar geleden verscheen ‘Thriller’ van Michael Jackson, het best verkochte album aller tijden. Dat zilveren jubileum wordt gevierd met een speciale heruitgave, inclusief remixes en bonustracks. Mocht u er zelf niet bij geweest zijn: vijf redenen waarom het een historische mijlpaal was.

7 Grammy’s, 27 maal platina

Geen album scoorde ooit beter. Thriller stond in totaal 122 weken in de Amerikaanse hitlijsten, waarvan 80 in de top-10 en 37 op nummer 1. Het album was de absolute bestseller in 1983 én 1984. De teller staat vandaag op zo’n 104 miljoen verkochte exemplaren ofwel 27 maal platina. De dichtste achtervolger – Dark Side Of The Moon van Pink Floyd – haalde 44 miljoen exemplaren. Zeven van de negen tracks op het album haalden de singlestop 10, goed voor evenveel Grammy Awards.

Revolutionaire clip

‘Due to my personal convictions, I wish to stress that this film in no way endorses a belief in the occult.’ Met deze tekst begon de videoclip van Thriller. Reden? Jackson, in het ware leven een vrome getuige van Jehova, transformeert voor de ogen van zijn vriendinnetje – gespeeld door Ola Ray, bij Playboy-lezers ook bekend als Miss June 1980 – in een weerwolf en voert een dansje op met een stel zombies. De vijftien minuten durende clip was in alle opzichten revolutionair: dubbele plotlijn, nooit geziene special effects, unieke choreografie en het grootste budget ooit. John Landis ( The Blues Brothers, Trading Places) regisseerde. Enkele maanden eerder zorgde Billie Jean al voor een omwenteling, als allereerste clip van een zwarte artiest die op MTV verscheen.

Mr. Jones and me

De legendarische producer, jazzmuzikant en Oscarwinnende componist Quincy Jones verdiende zijn sporen in de studio met Frank Sinatra, Ray Charles en Ella Fitzgerald. Samen met Jackson tekende hij voor drie succesalbums: Off The Wall (1979), Thriller en Bad (1987). Zijn macht in de muziekindustrie werd mooi geïllustreerd met We Are The World, de benefietsingle ten voordele van Ethiopië waarvoor Jones in 1985 een dreamteam van 45 popsterren even hun ego deed vergeten.

Jackson & McCartney

De opnames van Thriller werden gekleurd door een schare opvallende gasten. Zo schakelde Jones de geroutineerde sessiemuzikanten Steve Lukather, Jeff Borcaro en David Paich in, beter bekend als de stadionrockers van Toto. De eerste single, The Girl Is Mine, was een duet met zijn toenmalige boezemvriend Paul McCartney. De verscheurende gitaarsolo tijdens Beat It? Die toverde hardrocker Eddie Van Halen uit de vingers. De Britse songschrijver Rod Temperton tekende voor de titeltrack, de sardonische lach die op het eind weerklinkt staat op rekening van horroricoon Vincent Price.

Pretty Young King

De benjamin van The Jackson 5 en de mascotte van Motown was al een 25-jarige superster toen zijn ultieme album alle records brak. Maar Thriller maakte hem pas echt tot een icoon. De rode lederen jekker uit Beat It. De smalle, te korte broek boven witte sokken uit Billie Jean. De enkele handschoen, de moonwalk, de zombie-choreografie – allemaal staan ze voor eeuwig in het collectief geheugen van de popcultuur gegrift. Thriller kroonde Michael Jackson tot King Of Pop.

Door Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content