Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

DE DIGITALE PREHISTORIE – Achttien jaar na hun revolutionaire stormloop brullen Steven Spielbergs digitale dinosaurussen nog altijd even luid in de ultieme ‘Jurassic Park Trilogy’.

Steven Spielberg, Joe Johnston

VS, 1993-1997-2001

Universal (Blu-ray)

Films: **, *, **

Extra’s: ****

Stellen dat de cinema zoals we ze kenden voorgoed veranderde op 11 juni 1993, de dag dat Jurassic Park zijn raid inzette, is geeneens overdreven. Niet dat Steven Spielbergs dinosaurussenavontuur inhoudelijk veel om het lijf had, maar zijn prehistorische beesten – een mix van animatronics en heel veel grensverleggende CGI – oogden zo realistisch dat mensen elkaar haast vertrappelen om er een glimp van op te vangen.

Het resultaat was een toenmalig kassarecord van bijna 1 miljard dollar, twee succesvolle sequels, een heuse dinomanie en de overtuiging dat er nog amper limieten waren aan de verbeelding van filmmakers. Dankzij Spielberg en George Lucas’ wonderfabriek Industrial, Light & Magic toonde deze film als geen ander met de computer gegenereerde creaturen met zoveel nuance en detail.

Nochtans zou Spielberg eerst een beroep doen op stop-motion, waarbij dinopoppen frame per frame worden voortbewogen. Toen Universal in 1990 de rechten verwierf op Michael Crichtons sf-bestseller voelde ILM zich immers nog niet klaar voor de grote digitale sprong voorwaarts. Drie jaar duurde het om de technologie op punt te stellen, renderfarms op te drijven en de CGI bij de live-actiondecors en acteurs te laten aansluiten.

De eerste film mag met zijn platte personages en dito huiverplot over een prehistorisch pretpark dan geen hoogtepunt uit Spielbergs oeuvre zijn, op de prestigieuze spektakelscènes en majestueuze score van John Williams valt nog steeds weinig af te dingen. Helaas wisten de sequels – het eveneens door Spielberg geregisseerde The Lost World (1997) en het door Joe Johnston ingeblikte Jurassic Park III (2001) – de maaltanden des tijds minder goed te doorstaan. Zelfs nu de CGI alweer lichtjaren verder staat, bevatten die echter nog genoeg oogsnoep om smakelijk een doos popcorn bij weg te happen.

Deze Ultimate Trilogy bevat als vanzelfsprekend de drie films in een prima HD-transfer, die vooral delen één en drie als vanouds doet blinken. Bovendien klinken de soundtracks tamelijk indrukwekkend, wat geen verrassing is aangezien ze ook bij de release al indrukwekkend waren. Extra’s zijn de eerdere making-ofs, deleted scenes en trailers, met als gloednieuwe bonus: de retrospectieve docu Return to Jurassic Park van Laurent Bouzereau. Daarin komen niet alleen Spielberg en Johnston aan het woord, maar ook cameramannen Dean Cundey en Janusz Kaminski, plus castleden Jeff Goldblum, Laura Dern en Sam Neill.

DAVE MESTDACH

Partner Content