JUNIOR MASTERCHEF

© © VTM
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Andere tijden, andere kookgewoontes. Toen wij pakweg dertig jaar geleden nog ‘kokeneten’ speelden, deden we dat met plastic fruit en koekjes uit stof, maar de kinderen van vandaag lijken overgeschakeld te zijn op hertenkalf, duif en aardpeer. Dat leiden we althans af uit de eerste aflevering van Junior Masterchef, waarin acht- tot twaalfjarigen hun kunsten achter het fornuis mogen laten zien. De 24 jongens en meisjes die moesten proberen indruk te maken op chef-kok Wout Bru en Fatima Marzouki om een ticket naar de volgende ronde te verdienen, kwamen immers op de proppen met enkele heel bijzondere gerechten. Duif met ‘structuur van pompoen’, gevulde paddenstoelen die met chocoladelijm op het bord waren bevestigd, compote van aardappel, het waren creaties waaraan zelfs de finalisten van De Beste Hobbykok van Vlaanderen zich niet waagden.

Wat de kandidaten in Junior Masterchef uit hun potten haalden, was niet alleen indrukwekkend om te zien, maar ook om te smaken. Bru en Marzouki waren in ieder geval vol lof over wat ze voorgeschoteld kregen, roemden de complexiteit en de smaak van de gerechten en stonden bewonderend te kijken naar de durf die de jonge deelnemers lieten zien. Hier en daar was er een groente die net niet helemaal gaar was of een aardappel die iets langer had mogen koken, maar voor de rest was de ‘cuisson’ van elk stukje vis of vlees dat ze naar binnen stopten perfect. Als Mijn Restaurant over een paar jaar naar het scherm terugkeert en de deelnemers van Junior Masterchef zich inschrijven, zal Peter Goossens niet weten wat hem overkomt.

Nu is positivisme vandaag natuurlijk weer het ordewoord geworden op televisie, en we kunnen ook alleen maar aanmoedigen dat kinderen gespaard worden in realityprogramma’s. Toch was Junior Masterchef een stuk beter geweest als het er wat realistischer had uitgezien. Tijdens de eerste aflevering hadden we vooral het gevoel dat veel kandidaten de recepten van hun ouders uitvoerden – hoeveel achtjarigen zouden spontaan met bier of porto beginnen te koken? – en dat de jury weinig meer kon doen dan goedkeurend te knikken. Eigenlijk is Junior Masterchef zo nog maar eens een kookprogramma dat niet over koken gaat, maar waarin de oude trucjes van de reality-tv worden bovengehaald, met deelnemers die onder tijdsdruk zo goed mogelijk moeten proberen te presteren en in close-up worden genomen als ze de mist ingaan of een traantje laten. De volgende porties zullen we dan ook aan ons laten voorbijgaan.

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

Elke woensdag, vtm

STEFAAN WERBROUCK

‘JUNIOR MASTERCHEF IS NOG MAAR EENS EEN KOOKPROGRAMMA DAT NIET OVER KOKEN GAAT.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content