Regisseur en televisiemaker Julien Vrebos begint in november aan de opnames van zijn tweede film ‘The Emperor’s Wife’. Momenteel werkt hij aan ‘Van knechten en Meesters’, een reportagereeks voor Canvas rond het WK wielrennen in Zolder op 13 oktober.

programma van 10 tot 16 augustus

Opgelucht dat je weer de draad kunt oppikken als cineast?

Noem me alsjeblieft geen cineast! Natuurlijk ben ik blij dat ik weer een film kan maken maar ik probeer gewoon altijd mijn vak goed te doen en mooie beelden te maken. Ook al zegt men wel eens dat ik ’te goed’ ben voor televisie, ikzelf vind mijn werk voor tv even waardevol.

Wordt ‘The Emperor’s Wife opnieuw een politieke thriller zoals je debuutfilm ‘Le bal masqué’?

Neen, het verhaal is een soort gruwelijk sprookje, over vier mensen die elkaar psychologisch kapot maken om macht te verwerven. The Emperor’s Wife wordt een auteursfilm met een commercieel tintje.

Liggen er al namen vast?

Eén actrice die ik er ongelooflijk graag bij zou hebben, is Kristin Scott Thomas, en we zijn nu volop bezig contacten te leggen. Ik weet het, verleden jaar is er ook sprake van geweest dat David Bowie had toegezegd om mee te stappen in mijn vorige project, maar ik zweer het: als we vorige zomer hadden kunnen filmen, dan was hij erbij geweest.

Wat is er daar eigenlijk verkeerd gelopen?

Ach, je weet hoe dat gaat in de filmwereld. Met een project is zoveel geld gemoeid dat het wel eens kan misgaan. Voor The Emperor’s Wife is er een budget van 3,7 miljoen euro, dat zijn twee bruggen over de autonsnelweg! Ik ben bijna beschaamd als ik zie hoeveel geld ik opmaak.

Wielrennen is je tweede passie. De Ronde van Frankrijk heb je al twee maal gevolgd voor het Tourjournaal, nu is er ‘Van knechten en meesters’. Wat trekt je zo aan in dat milieu?

Mijn hart bloedt al jaren voor de wielrenners: qua instelling en visie voel ik me het meest met hen verwant. Sport is de ultieme reality-televisie, een echte spiegel van de maatschappij. Het is de grootste hoer van de wereld maar ook de enige mooie hoer, een die de massa kan bevredigen. Toen ik drie jaar geleden voor de VRT naar de Ronde van Frankrijk mocht, was dat voor mij een echte openbaring. Ik heb dan ook zelf voorgesteld om iets te maken rond het WK in Zolder.

Wat voor programma wordt het?

Gedurende twee dagen trek ik met een ex-wielrenner – van Roger De Vlaeminck tot Herman Vanspringel – en zijn familie rond in Limburg. Gaandeweg probeer ik erachter te komen of mijn gast vroeger een ‘knecht’ of een ‘meester’ was, wat dat inhield en hoe ze in hun rol zijn gegroeid. Ik vertel dus het verhaal van hun carrière en van het wielrennen zelf. En tussendoor kan ik natuurlijk ook nog eens tonen dat Limburg een fantastisch mooie streek is. Want waarom moet je in godsnaam naar Toscane trekken als het avontuur vlak naast de deur ligt?

Geen fan van ‘Confidenties in Toscane’?

Dat is televisie voor oude mensen. Als ik Paul Goossens – een man van mijn leeftijd – bezig zie, dan vraag ik me toch af waar al dat vuur van vroeger naartoe is. Nu lijkt hij meer op een oudstrijder die in een mooi decor een paar nietszeggende vragen stelt.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content