JOSÉ PADILHA – ‘GEEN ENKELE POLITICUS DURFDE NOG PROTEST AAN TE TEKENEN’

Drie jaar na zijn brutale Gouden Beerwinnaar Tropa de Elite heeft de Braziliaanse regisseur José Padilha een vervolg klaar. Met een nieuw doelwit.

‘O inimigo agora é outro.’ Nu is de vijand iemand anders. De ondertitel van Tropa de Elite 2, José Padilha’s vervolg op zijn controversiële en – althans in Brazilië – razend succesvolle actiedrama, klinkt als een statement. Terwijl de filmmaker zijn pijlen de vorige keer op de gewelddadige en corrupte politie van Rio de Janeiro richtte, gaat hij nu op zoek naar de oorzaak van het probleem. En die ligt volgens hem bij één enkele schuldige: de politiek.

Bus 174, een documentaire over straatkinderen die ik in 2002 draaide, en de eerste Tropa de Elite maken duidelijk waar het straatgeweld in Rio vandaan komt’, aldus Padilha. ‘De overheid heeft boter op het hoofd omdat ze de situatie kortzichtig en compleet fout aanpakt. De reden waarom er geen zinnig beleid gevoerd wordt, is dat politici enkel met hun carrière bezig zijn. Hoe overleef ik de volgende verkiezingen? Hoe gebruik ik de politie om stemmen te winnen? Hoe span ik de media voor mijn kar? Daarover gaat Tropa de Elite 2.’

Had je geen schrik om hard te worden aangepakt?

Padilha: Eigenlijk wel. Ik dacht dat we overstelpt zouden worden met rechtszaken, zoals bij de eerste film. Nog voor de release kwam het tot een interpellatie in het parlement en een discussie in de kranten tussen mezelf en Michel Temer, nu vicepresident van Brazilië. Toen de film op vrijdag uitkwam, hadden we een legertje advocaten stand-by staan. Tegen maandag waren er echter al 3 miljoen mensen gaan kijken. Op dat moment durfde geen politicus nog protest aan te tekenen. (Lacht)

Mogen we ons nu opmaken voor ‘ Tropa de Elite 3′?

Padilha: Nee, met die twee films en Bus 174 heb ik verteld wat ik wilde vertellen. De politie is voor mij een afgesloten onderwerp. Over de corrupte politiek wil ik het wel nog hebben.

Je zou er een tv-serie in de trant van ‘ The Wire’ van kunnen maken.

Padilha: Je bent niet de eerste die me dat zegt en ik heb zelfs al concrete voorstellen gekregen. Maar televisie spreekt me niet aan: ik ben een filmmaker. Ik zou het frustrerend vinden om jaren na elkaar met hetzelfde verhaal en dezelfde acteurs bezig te blijven. Tenzij ik het uit handen geef, maar dat zie ik ook niet zitten. Tropa de Elite is mijn kind.

TROPA DE ELITE 2

Vanaf 27/7 in de bioscoop.

DOOR RUBEN NOLLET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content