De Chileen Claudio Arrau en de Cubaan Jorge Bolet behoren tot de oudere generatie pianisten van de 20ste eeuw. …

Greet Van ’t Veld

Decca (9cd-box) 467 801-2

De Chileen Claudio Arrau en de Cubaan Jorge Bolet behoren tot de oudere generatie pianisten van de 20ste eeuw. Tot aan hun dood, zo’n tien jaar geleden, hadden beiden een bloeiende internationale carrière die zich vooral toespitste op het romantische repertoire. Van Arrau, die jaren in de leer ging bij een van de laatste leerlingen van Liszt en ook winnaar werd van het grote Liszt-concours in 1920, bracht Philips al veel vroeger een cd-box uit met alles wat hij van Liszt voor de firma had opgenomen. Topniveau. Decca doet nu hetzelfde voor een andere grote Liszt-vertolker, Jorge Bolet, met dat verschil dat Bolet toen hij in 1978 bij Decca onderdak kreeg, al als zestigplusser door het leven ging en niet meer echt in topvorm was om de meer potige stukken van Liszt te spelen met de virtuositeit, massiviteit en grandeur van een Arrau. Toch is het merendeel van deze opnames bijzonder mooi. Opmerkelijk zijn vooral de gevoelvol ingekleurde poëtische Années de Pélérinage en de strijdlustige Hongaarse rapsodieën.

De Chopin-box van Claudio Arrau is geen ‘integrale’, maar bevat wel diens belangrijkste Chopin-opnames voor Philips. Poëtisch, aristocratisch en beheerst de harmonieën aftastend, gaat Arrau met Chopin om. Hij is zeker niet het soort pianist om luidkeels de revolutionair in Chopin te staan verkondigen (zie: de sublieme opname van Ivo Pogorelich bij DG!). De nationalistisch trotse Polonaise Fantaisie en de grillig flitsende Scherzi zijn duidelijk niet Arraus kopje thee, net zomin als de twee Pianoconcerti die nogal bleekjes uit de verf komen. De tempi blijven altijd aan de rustige kant en de rubati durven weleens extra breed uit te vallen. Arrau is overduidelijk op zijn best in het kleine genre: de Preludes, de heerlijk dromerige Walsen en Impromptu’s, en vooral in de bloedmooie Nocturnes waarvoor er wellicht geen beter alternatief bestaat.

Beide boxen zijn dan misschien niet over de ganse lijn voltreffers, maar ze vormen onbetwistbaar een belangrijk document in de Chopin- en Liszt-discografie. Voor de budgetprijs (zo’n 250 fr. per schijfje) hoeft u het zeker niet te laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content