JOOST VAN DEN BROECK

Joost i nen drummer noa min erte

Zelfs o blonddeert ie zin oar

Mor ie bouwt an een us, met zin vrouwe en zin kindjes

‘k Zie ze olledrie hirne, echt woar

‘FIFTY-FIFTY’

Joost, jij bent de enige in het vriendenlijstje die vermeld wordt met vrouw en kind.

JOOST: En een huis, niet te vergeten! Flip heeft zelfs nog meegeholpen met de bouw van een repetitiehok achter in de tuin. Het zou kunnen dat Flip in mij een soort rolmodel zag, als zijnde een beroepsmuzikant met een gezinsleven. De eerlijkheid gebiedt me wel te vermelden dat de vrouw uit de tekst intussen mijn ex-vrouw is. Toch niet zo’n ideaal rolmodel. (Lacht)

Had je als doorgewinterd slagwerker ook muzikaal een voorbeeldfunctie?

JOOST: Ik heb Flip samen met Serge leren kennen toen ik een pop- en rockcursus voorzat in De Kreun in Bissegem. Ik merkte meteen dat ze technisch en muzikaal de doorsneecursist ver vooruit waren. Niet lang nadien ben ik een tijdje bij The Prophets Of Finance gaan drummen. Jaren later, na een tournee met Soulsister, wilde ik een groep oprichten met Jan Leyers (My Velma; nvdr.) en ik heb hem weten te overtuigen door de bascapaciteiten van Flip erbij te betrekken. Dat moet de periode van 1996 tot 1998 geweest zijn. Jan was trouwens een vroege supporter van ’t Hof Van Commerce, hij zag er meteen potentieel in en heeft Flip gepusht om met hun demo naar platenfirma’s te stappen.

Flip slaat en zalft erop los in ‘Min Moaten’, nu is het jouw beurt: wat zijn de beste en slechtste eigenschappen van je voormalige poulain?

JOOST: Ik zou Flip nooit een poulain noemen. Mijn ervaring en contacten hebben ’t Hof wel op weg geholpen, maar sindsdien is de verhouding eerder fifty-fifty. Hij geeft me evengoed advies of feedback. Ik speel nu drums bij Idool-finaliste Kato, en dat is deels aan Flip te danken. Hij had me verteld dat ze een goede zangeres was en dat ze een goede drummer zocht. Misschien is dat wel zijn beste eigenschap: Flip kijkt nergens op neer. Zijn muzikale empathie gaat heel breed, en hij is in staat om overal het goede in te zien, ook al staat het mijlenver af van wat hij zelf brengt.

Klopt het wat hij zingt over je geblondeerde lokken?

JOOST: Het is minstens zeven jaar geleden dat ik mijn haar nog geblondeerd heb. Ooit heb ik een poker-spelletje verloren van mijn zus en als tegenprestatie moest ik testvarken spelen voor haar experimentele haarkleurmiddeltjes. De rest is muziekgeschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content