Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

GAY TRIPPER – John Lennon fantaseerde over zijn moeder en koesterde homo-erotische gevoelens voor Paul McCartney: ziedaar de explosieve inhoud van de nieuwste Lennon-biografie.

Philip Norman, VIP, 844 blz. Op dinsdag 8december 1980 werd John Lennon voor zijn appartement in New York neer-geschoten door Mark David Chapman. De stupid bloody Tuesday man zit 28 jaar later nog steeds achter de tralies en Lennon zelf is nog altijd morsdood. Tot zover de zekerheden. Alles wat aan ’s mans gruwelijke levenseinde voorafging, is al drie decennia lang onderwerp van insinuaties en speculaties. Volgens de ene biograaf heeft Lennon de dood van zijn vriend Stu Sutcliffe op zijn geweten. Volgens de andere mishandelde hij zijn eerste vrouw. En volgens Philip Norman, de auteur van John Lennon: De definitieve biografie, zou de Beatle ook natte dromen over Paul McCartney en zijn eigen moederhebben beleefd.

Zijn incestueuze lustgevoelens voor mams heeft Lennon al in de jaren 70 opgebiecht in de befaamde audiodagboeken die hij na zijn al even befaamde primal scream-therapie begon bij te houden. Lennons bischierigheid is óók ampel gedocumenteerd – over zijn vermeende affaire met Brian Epstein, de homoseksuele manager van The Beatles, zijn al ettelijke bibliotheken bij elkaar geschreven – maar dat Lennon over Macca fantaseerde, lijkt ons een wel érg boude bewering. Al was het maar omdat Normans bewijsvoering zich beperkt tot een quote van Yoko Ono, die zich vaagweg herinnert dat McCartney door de opnametechnici van The Beatles wel eens ‘John’s Princess’ werd genoemd.

Veel geloofwaardiger brengt Philip Norman het er af als wedersamen-steller van Lennons jeugd. Als geen ander weet hij de subtiele sociale verschillen tussen zijn beide ouders te ontrafelen, het verloop van hun aangekondigde scheiding te reconstrueren en het ontwrichtende effect van hun huwelijkse strubbelingen op de jonge Lennon te analyseren. Zijn vader Alfred, die door andere biografen steevast als een onbezonnen rinkelrooier wordt afgeschilderd, krijgt van Norman zelfs een heuse rehabilitatie. Des te jammer dus dat Norman zijn scalpel in de hoofdstukken over The Beatles voor een stomp mes inruilt en zich vervolgens onbehouwen met de botte bijl door de jungle van Lennons latere carrière slaat. Feit is dat na 844 pagina’s alleen zijn bedenkelijke onthullingen over Lennons seksuele gevoelens voor Macca en zijn moeder Julia blijven nazinderen.

Lennon-klassiekers als You’ve Got To Hide Your Love Away en Mother – met de hartverkillende kreet ‘Mother, you had me / But I never had you’ – zullen nooit meer hetzelfde klinken.

Vincent Byloo

Partner Content