Niet bang om toe te geven dat hij elke dag de airplay van The Van Jets nakijkt, vindt Johannes Verschaeve het spijtig dat er zoveel muziek illegaal wordt gedownload.

Welke website staat als jouw openingspagina ingesteld?

Vroeger was dat De Morgen, maar de filmpjes maakten onze computer wat te traag. Vandaar dat het nu weer Yahoo! Mail is. Best handig: e-mail is toch mijn voornaamste bezigheid op het web.

Surf je dan niet veel?

Minder dan vroeger, mijn verslavingen komen in periodes. Soms merk ik wel dat ik ’s ochtends mijn e-mails check en dan ’s middags nog voor de pc zit. Je hebt steeds het gevoel dat je iets nieuws te weten komt, dat is net de suggestie van internet.

Zoek je vaak dingen op?

Google is dé site om van te vertrekken, al vind ik Wikipedia ook wel handig. Als ik bijvoorbeeld met een vriend een discussie heb over de vraag of een bepaald dier tot de schaapachtigen behoort of niet.

Ga je ook op ontdekkingstocht naar nieuwe bands?

Vooral op MySpace via friends van friends… Ipso Facto heb ik zo ontdekt, een nogal intellectualistische band uit de kring van The Horrors die ik anders nooit zou hebben leren kennen. Hetzelfde geldt voor die obscure Japanse hardcoregroepen, waarvan ik snel de naam vergeet, maar die wel cool zijn.

Hoe zit het met de MySpace van The Van Jets?

Nu hebben we een website én een MySpace, een beetje overbodig dus. Voor promotie is MySpace handig, maar ik vind dat de grens met je publiek wel héél klein wordt. Dat er hele analyses van onze optredens worden gemaakt, vind ik vreemd.

Ben je een YouTube-adept?

Niet zoals Wolf, onze gitarist, maar op zijn aanraden heb ik er wel al goede documentaires gezien. Zoals die over David Bowie en zijn miljoenen. Onze eigen clips zetten we ook op YouTube, als Vlaamse band is het immers niet makkelijk om gedraaid te worden.

Vind je inspiratie op het internet?

Voor teksten durf ik wel eens naar dictionary.com te surfen. Daar kan je via de thesaurus woorden binnen een sfeer oproepen of associaties zoeken. Ik vind het ook fantastisch om me muzikaal te laten prikkelen. Optredens van andere bands kunnen me echt motiveren.

Ben je als muzikant principieel tegen illegaal downloaden?

Als iemand Elvis wil downloaden, denk ik: why not? Maar voor beginnende groepen ligt dat anders. Neem nu onze laatste cd: een week voor de release lekte een perskopie uit op het internet en kon iedereen die zomaar downloaden. Dat maakt je toch even kwaad. Zelf heb ik geen downloadprogramma meer.

Zijn er sites die je dagelijks bezoekt?

Naast de site van De Morgen check ik toch elke ochtend die van StuBru, om te kijken hoeveel airplay we krijgen. Het is taboe om het toe te geven, maar neem het van mij aan: elke band doet het.Johannes Verschaeve is zanger/gitarist van The Van Jets en brengt tijdens Kulturama een warme Huiskamervoorstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content