Blogs vindt Van Jets-frontman Johannes Verschaeve maar niets. Zijn inspiratie voor songteksten haalt hij liever bij Wikipedia.

Wordt jouw mailbox ook wel eens platgebombardeerd?

Voortdurend. Ik zit steeds maar te mailen, een beetje te veel naar mijn zin. Mensen doen dat te snel: je krijgt een halve zin toegestuurd, waarop je dan een half antwoord formuleert. Soms gaat het sneller om even te bellen. Vroeger had je enkel de post en de telefoon, nu moet je zoveel kanalen in het oog houden: e-mail, Facebook, Twitter en sms. De informatie komt van alle kanten tegelijk.

Hoe vlucht jij weg van die stroom aan informatie?

Ik surf graag rond op YouTube, waarbij ik het leuk vind om van de hak op de tak te springen. Ik laat me niet afleiden door de populairste filmpjes van het moment en zoek ook niet naar dwaze humor of seksfilmpjes. Vroeger stuurden vrienden altijd zulke dingen door, nu lijkt die trend uitgestorven. Ik kijk liever naar muziekdocumentaires en reportages.

Het klinkt alsof je heel gericht op het net surft, ook al zeg je dat je van de hak op de tak springt.

Ja, ik ben op dat vlak een beetje autistisch. Ik word nerveus van die overvloed aan dingen die op mij afkomen en ga dus niet actief op zoek naar de nieuwste trends en gadgets. Ik heb sinds een jaar of twee een kleine iPod, dat vind ik voldoende.

Zijn er sites die je op de voet volgt?

De nieuwssites houd ik in het oog, maar verder ben ik niet zo’n trouwe surfer. Wat ik wel veel gebruik, vooral als ik songteksten aan het schrijven ben, is dictionary.com. Je kunt er uiteraard vertalingen van woorden vinden, maar ook associatief naar woorden zoeken. Zo brainstorm ik graag.

Er wordt veel over muziek gepraat via blogs. Interesseert je dat?

Blogs zijn voor mij een voorbeeld van hoe er wel kwantiteit is, maar weinig kwaliteit. Met de web 2.0-hype werd er de hele tijd op gehamerd hoe geweldig het was dat het internet gedemocratiseerd werd en dat mensen nu overal hun mening kwijt konden. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen niet veel interessants te zeggen hebben. Al houdt hen dat niet tegen om bijvoorbeeld de hele wereld te laten weten dat ze iets ‘kak’ vinden. Je krijgt vooral extreme reacties van mensen die te veel tijd hebben.

Dat zorgt er ook voor dat het internet minder betrouwbaar wordt als informatiebron.

Klopt, al vind ik dat het bij ‘user-generated content’-sites als Wikipedia best wel meevalt. Onlangs had ik met mijn schoonmoeder een discussie over hoe een microgolfoven nu precies werkt, zulke kwesties worden nu beslecht dankzij Wikipedia.

‘Cat Fit Fury’, de nieuwe plaat van The Van Jets, ligt vanaf 1 maart in de winkel. Hun nieuwe single ‘The Future’ hoor je nu op de radio. Intussen kun je een ander nummer, ‘Matador’, gratis downloaden op rockoco.be/matador.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content