Johannes Genard

School is Cool won dit jaar Humo’s Rock Rally, met als gevolg een gestaag groeiende online fanbase. Zanger Johannes Genard update dagelijks zijn status, voor de fans.

Je studeert en speelt in een band. Is er dan nog tijd om achter de computer te kruipen?

Oh ja, vrij veel zelfs. Als ik aan de computer geen muziek zit te maken, gebruik ik hem wel om onderzoek te doen voor mijn studies of om papers te schrijven. Of om snel even YouTube-filmpjes te bekijken of mijn Facebook te checken.

Altijd online dus. Heb je ook een smartphone om echt overal op internet te kunnen?

Neen, zo’n smartphone is klein en duur en lijkt me erg kwetsbaar. Bovendien doet het wel eens deugd om je telefoon uit te zetten. De laatste tijd word ik nogal veel gebeld, vooral voor gesprekken die ik wel móét beantwoorden. Soms heb ik daar geen zin in – daarom neem ik het ook niemand kwalijk als ze een keer niet opnemen.

Word je ook online bestookt?

Bestookt klinkt nogal negatief. Ik krijg inderdaad veel mails en vriendschapsverzoeken op Facebook, maar meestal gaat het dan om aanbiedingen om te komen spelen. Dat vind ik absoluut niet erg, al stuur ik ze wel door naar de booker. Op onze bandpagina op Facebook staat geen e-mailadres, zodat mensen al snel bij onze persoonlijke accounts terechtkomen.

Is dat niet vermoeiend?

Niet echt. Ik maak er een zaak van om alle comments te beantwoorden – een welkome afwisseling tijdens het studeren. Er kruipt elke dag wel een uurtje in, maar ik vind het nogal belachelijk om dat door iemand anders te laten doen. Onlangs had Britney Spears zogezegd een Twitteraccount aangemaakt. Dat lijkt me onrealistisch en het ondermijnt je geloofwaardigheid als artiest.

Volg jij meteen alle nieuwe hypes op vlak van nieuwe media?

Neen, ik loop altijd twee jaar achter. Als iedereen iets beu is, dan begin ik het interessant te vinden. Ik kijk wel vaak naar filmpjes op YouTube. Ik heb een aantal abonnementen op kanalen van mensen die ik interessant vind, meestal rond wetenschap, filosofie of dinosaurussen, maar ook rond politiek en comedy. Ik probeer op zoek te gaan naar dingen die echt boeiend zijn, er wordt al genoeg gelul verkocht op internet.

Doel je op de comments die mensen soms achterlaten?

Ja, mensen lijken niet meer te hoeven instaan voor de gevolgen van de soms erg kwetsende of domme dingen die ze zeggen. Ik zag eens een filmpje van een Noorse muzikant die een Noors volkslied bracht op een Turks instrument. Ik vond dat prachtig en liet dat ook weten in een reactie. Even later kreeg ik een vreselijke ellenlange mail van een neonazistische Noor die het heiligschennis vond dat dat traditionele Noorse lied op een Turks instrument werd gespeeld. Dat is er toch over?

Meer over School is Cool op vi.be/schooliscool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content