Johan en de Alverman Vanaf 5/10 elke zondag na Kapitein Zeppos op TV1

Realisatie: Bert Struys Productie: Rik Van den Abbeele Scenario: Karel Jeuninckx en Lo Vermeulen Regie: Senne Rouffaer Acteurs: Frank Aendenboom (Johan Claeszoon), Jef Cassiers (Alverman), Ward de Ravet (oom Willem), Fanny Winkeler (tante Liezelotje)

Vanaf 23 oktober 1965, 16 afleveringen. Heruitzendingen in 1972, 1980 en 1989.

Waddist?

Pre-psychedelische combinatie van avontuur, magie, liefde en fantasie in de 17e eeuw, rond een dokter en een saterachtige figuur die zo uit een trip van Timothy Leary kwam gewandeld.

Content?

Otorongo, don Cristobal, Johan, Rosita, Fafiefoernik, Arabella, Alverman: de namen zijn voor sommigen allicht van een te hoog Jommeke-kaliber. Maar ergens in deze jeugdserie zat het Vlaamse gevoel voor surrealisme. Het was voor Struys, Van den Abbeele en Rouffaer een vuurproef, want Zeppos evenaren, was niet makkelijk. Het verhaal is pure mythologie en doedeldanst rond Johan Claeszoon, die na zijn studie zijn vakantie doorbrengt bij zijn Oom Willem en Tante Liezelotje. Op zijn tocht door het Nekkersbos ontmoet hij een merkwaardig ‘manneke’, een Alverman uit het onderaardse land van Avalon. De vondsten liggen in het Nekkersbos trouwens voor het rapen, want Johan vindt ook Arabella, een papegaai met een grote bek die hem naar de beeldschone Rosita zal leiden.

’t Vlaamsch belang

Onmiskenbaar groot, want voor het eerst bewogen de lippen van de acteurs ook synchroon met de klankband (de reeks werd voorwaar live opgenomen). Neen, serieus, de serie werd een Europees succes en zou nadien ook in Nederland, Italië, Zweden, Noorwegen en Duitsland worden uitgezonden. En kijk, zelfs vandaag nog staan op een Italiaanse site de volgende woorden: ‘ Gianni e il magico Alverman: splendida serie di telefilm prodotta dalla televisione belga di lingua fiamminga‘! (Johan en de Alverman: schitterende serie, geproduceerd door de Vlaamstalige Belgische televisie)

Alloo, Alverman, leefde gij nog?

Nee, dus. Het ‘manneke’ Cassiers stierf op 1 juni 1987.

Schoon moment

Volgens de inmiddels overleden Bert Struys: ‘Het moment waarop Jef Cassiers als Alverman afscheid neemt. De tranen liepen uit mijn ogen.’ Volgens de meerderheid van de Vlaamse kijkers: de controversiële kus van Johan en Rosita, die het debat over seksuele bevrijding in Vlaanderen met vijf jaar vertraagde. Volgens een minderheid: dat de reeks maar één seizoen liep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content