20.00 – KANAALTWEE

Enkele weken geleden viel het verdict: Joey, de opvolger van Friends moet er na twee seizoenen mee ophouden wegens tegenvallende kijkcijfers. De allereerste aflevering haalde nog 18 miljoen kijkers, maar sindsdien had de reeks met in de hoofdrol Matt LeBlanc ruim de helft van zijn publiek verloren. En zo wordt nog maar eens bewezen dat een spin-off maken van een populaire sitcom niet zonder risico is. Enkele gevallen uit het verleden, met meer én met nog minder succes:

AfterMASH (1983 – 1985)

Van: M*A*S*H

Toen de cast in onderling overleg besloot om op te houden met M*A*S*H, stemden drie acteurs tegen. Zij kregen de hoofdrol in AfterMASH, waarin de belevenissen van hun drie personages na afloop van de Koreaanse oorlog centraal staan. Gestopt na dertig afleveringen.

A Different World (1987 – 1993)

Van: The Cosby Show

Sitcom over enkele studenten aan het fictieve Black College. In het begin stond Denise Huxtable, de dochter uit The Cosby Show, centraal, maar zij verliet de reeks tijdens het eerste seizoen. Vreemd genoeg werd A Different World daarna pas succesvol. A Different World werd in 1990 ook een van de eerste tv-series waarin aids een plaats kreeg.

Mork and Mindy (1978 – 1982)

Van: Happy Days

Sciencefictionsitcom over Mork (Robin Williams in zijn eerste grote rol), een alien die naar de aarde komt. Hij werd geïntroduceerd in een aflevering van Happy Days en kreeg daarna een eigen serie (waarin Fonzie twee keer te gast was).

Frasier (1993 – 2004)

Van: Cheers

Zonder concurrentie de beste spin-off uit de geschiedenis. De makers van Cheers namen een bekend personage, verplaatsten hem naar een andere stad en zetten er een paar familieleden rond. Een beetje zoals bij Joey dus, alleen was Frasier een stuk vinniger en grappiger. Overtrof het origineel niet alleen qua succes maar ook qua kwaliteit.

Top Of The Heap (1991)

Van: Married With Children

Reeks rond Vinnie, een ex-vriendje van Kelly Bundy, en zijn vader. Die sloeg echter niet aan. De zender probeerde het daarna nog eens met Vinnie and Bobbie, waarin Vinnie’s vader werd vervangen door een vriend, maar het mocht niet baten. Weet u trouwens wie Vinnie speelde? Matt LeBlanc. Met spin-offs heeft de man echt geen geluk.

Paparazzi Documentaire over de fotografen die hele dagen beroemdheden moeten achtervolgen op zoek naar dat ultieme beeld waarmee ze hun pensioen kunnen betalen (23.40 – BBC1) l Eating with… Reeks over de eet- en drinkgewoontes van Bekende Britten (21.30 – BBC2).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content