Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Steven Seagalfilms kijken, de zon zien opkomen op de Vlasmarkt en wat zwemmen in de Blaarmeersen. De zomer van Jinte Deprez, een van de twee frontmannen van Balthazar, ziet er wel heel erg chillax uit. Als hij niet aan het optreden is, tenminste.

Je bent net afgestudeerd als Producer aan het Conservatorium van Gent. Hoe bevalt De Laatste Zomer als student?

Op dit moment uitstekend. Ik zit voor het eerst deze zomer thuis in Stasegem, geheel niets te doen. Ik ben nog altijd aan het bekomen van de Gentse Feesten, waar we ons best gedaan hebben om tien dagen lang de zon te zien opkomen op de Vlasmarkt. Dat is ook gelukt, maar achteraf heb je wel nood aan een ontgiftingskuur. Ik leef hier dus op een dieet van spuitwater, boeken en films.

Welke boeken en films zijn dat dan?

Ik ben nu bezig aan een roman van Jef Geeraerts, Geld. Vrij toevallig: ik had net The Squid and the Whale van Noah Baumbach gezien en realiseerde me dat ik weer meer moest lezen. Ik heb dan maar het eerste het beste boek dat ik in huis kon vinden, opengeslagen. Ter info: ik zit al op pagina 27 en er staat nog niets over seks in. Lang toch, voor Jef Geeraerts, niet?

Nu, tijdens de zomer moet het niet altijd even diepgaand zijn. Gisteren heb ik Today You Die gezien van Steven Seagal. Een uitstekende actiefilm, zoals te verwachten – met Seagal zit je altijd safe. (Lacht) Wist je dat die gitaar speelt? Moet je eens bekijken, je gaat anders naar zijn films kijken.

Ik vrees dat mijn zomer niet zo’n culturele hoogvlieger is. Film kijken met wat vrienden, inclusief popcorn uit de nachtwinkel, wat zwemmen in de Blaarmeersen in Gent of Risken onder een boom: dát zijn voor mij zomeractiviteiten.

Nochtans, met een kleine veertig optredens op de kalender is Balthazar de hardst werkende band van 2010.

Het zijn er inderdaad veel – ik geloof dat we tot en met september nog twintig keer moeten spelen. Gelukkig zitten er ook flink wat concerten in Nederland bij – het moet tof blijven, hé. Het gaat trouwens verrassend goed in Nederland. Niemand die ons ginder vooraf kende, maar ze zijn er sneller mee weg dan hier in België.

Toeren is wachten. Hoe vul je de leemtes tussen aankomen, soundchecken, optreden en weer vertrekken?

Hangt er van af. Als we in een stad spelen die we niet kennen, geven we de hangjongere in onszelf de vrije baan. Maar ik moet zeggen dat het kinderlijke enthousiasme van in het begin al aan het vervagen is. Je bent elkaars kop snel beu gezien. (Lacht) Een beetje lezen, wat op de laptop zitten, dat zal het voornaamste zijn. En op festivals durven we al eens andere groepen mee te pikken. Dez Mona op Boomtown was bijvoorbeeld zéér indrukwekkend.

Jullie staan op Pukkelpop. Welke bands op de affiche kunnen je bekoren?

Ik heb gezien dat The National er speelt: onze drummer is grote fan, dus die zal ons wel meesleuren. Goose staat ook op de affiche, en het zou leuk zijn als die jongens nieuw werk brengen. En ik ben grote fan van Danger Mouse, dus Broken Bells wil ik wel eens zien. Het wordt mijn allereerste Pukkelpop, dus ik kijk er absoluut naar uit. Maar goed: uiteindelijk zal ik toch wel weer in de backstage eindigen. Ik ben te klein om vanuit het publiek veel te kunnen zien.

Tot slot: we zagen jullie op Rock Werchter bij ruim veertig graden in skinny jeans op het podium staan. Is dat jullie idee van zomerfestivalmode?

Een vrij verkeerde beslissing. We hadden gesoundcheckt in onze zwembroek en de warmte leek nog mee te vallen. Toen ik mij in mijn broek probeerde te wroeten, begon een en ander al te dagen, maar het was pas toen ik op het podium de zweetplekken tot op mijn knieën zag, dat het tot me doordring dat het niet ons beste idee was. Ik wil niet weten hoe mijn achterwerk eruitzag. (Lacht) Ach ja, volgend jaar in short op podium. Kan ook rock-‘n-roll zijn.

Balthazar

Op 14 augustus op Marktrock en op 21 augustus op Pukkelpop. Meer info: myspace. com/balthazarband

10 jaar Knack Focus, 20 jaar Mazda MX-5.

Speel de Boerke Game op knackfocus.be en win duoconcerttickets!

GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content