Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

* 23.20 – Ned3

Hij is nu een beetje weggedeemsterd, maar eind jaren 90 was Jerry Springer hot. Zijn scabreuze talkshow maakte in de hele wereld ophef en in 1998 kwam er zowel een boek, de autobiografie Ringmaster, als een film uit over de man. Ringmaster is een soort fictieve documentaire waarin enkele praatgasten gevolgd worden die meedoen aan de show van Jerry Farrell, gemodelleerd op en gespeeld door Jerry Springer himself.

Voor hij met televisie begon, was Springer politicus. Hij werd in 1971 verkozen als gemeenteraadslid in Cincinnati, maar moest enkele jaren later ontslag nemen toen bekend raakte dat hij een prostituee had bezocht. In 1982 probeerde hij gouverneur te worden in de staat Ohio en tijdens de campagne nam hij een spotje op waarin hij vertelde over zijn misstap. Wie dat filmpje wil zien, verwijzen we graag door naar YouTube.

Nadat hij de verkiezingen verloren had, stapte Springer uit de politiek en werd hij nieuwsanker voor een lokaal tv-station. Met succes: hij kreeg in totaal tien Emmy Awards voor zijn werk. Uit die periode stamt ook zijn catchphrase ‘Take care of yourself, and each other’.

The Jerry Springer Show ging eind 1991 van start en was oorspronkelijk een serieuze, politiek getinte talkshow. Omdat de kijkcijfers tegenvielen, ging Springer de sensationele toer op. Hij nodigde steeds meer weirdo’s uit, en moedigde die bovendien aan om elkaar uit te schelden en aan te vallen. Het gevolg: zeer veel kapotte stoelen, verontwaardiging bij critici, groot succes bij de kijkers.

Sinds 2000 loopt in Groot-Brittannië ook Jerry Springer: The Opera, een absurd spektakel vol vulgariteiten, waarin de presentator uiteindelijk in de hel belandt (die verbazend goed lijkt op zijn eigen tv-studio). Al sinds de start gaat de opvoering van de musical gepaard met protesten van allerlei religieuze groeperingen en verontruste conservatieven en toen de BBC in 2005 een registratie op tv uitzond, liepen op voorhand 55.000 protesttelefoontjes binnen. Dit voorjaar maakt de musical de oversteek naar de VS.

Naast The Jerry Springer Show, die nog altijd loopt, presenteert Springer ook een eigen radioprogramma én is hij politiek actief in de Democratische Partij. Desondanks vond hij vorig jaar nog tijd om deel te nemen aan de Amerikaanse versie van Sterren op de Dansvloer: hij eindigde vijfde, al had hij dat veeleer te danken aan de hoge amusementswaarde van zijn dansnummers.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content